Národní divadlo rozezní Janáčkova opera Z mrtvého domu. Vězně zahraje Štefan Margita

Štefan Margita si na prknech Národního divadla v Praze zahraje vězně. Operu Z mrtvého domu, která má dnes večer premiéru, zrežíroval nový umělecký ředitel zdejší činohry Daniel Špinar. Dílo Leoše Janáčka vychází z románu Fjodora Michajloviče Dostojevského a vedle Margity se v jeho novém zpracování představí i František Zahradníček nebo Michal Bragagnolo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štefan Margita

Štefan Margita | Foto: Filip Lukeš | Zdroj: Český rozhlas

„Já jako činoherní režisér vždy u každého textu musím hledat všechno, co tvoří rytmus – to znamená hudbu, kde má být ticho, jak má být dlouhá pauza. U té hudby je to ale hotové, takže tím je to snazší,“ řekl Daniel Špinar, který operu režíroval vůbec poprvé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O díle Leoše Janáčka mluvila s Danielem Špinarem i Štefanem Margitou Klára Fleyberková

„Na druhou stranu je to tak strašně veliký kolos, že hrozně dlouho trvá, než se všechny prvky dají dohromady a vytvoří jeden celek.“

Operu toužil Daniel Špinar režírovat už dlouho a příležitost zpracovat právě Janáčka mu prý udělala radost.

„Jak lidi říkají, že je nemelodický, tak mně přijde, že naopak melodiemi úplně mrhá. Je neskutečně akční a i pro činoherního režiséra je strašně příjemný, protože hudbu staví situačně,“ zdůvodnil.

Margita se k dílu vrací

S názorem, že je Janáčkova hudba moc složitá a postrádá melodii, nesouhlasí ani Štefan Margita.

„Je to ten největší omyl. Janáček je strašně melodický, lidový. Když slyším jeho muziku, tak si myslím, že je to přesně to, že lidi, pokud si sednou na krásnou inscenaci, orchestr dobře zahraje a zpěváci zazpívají, tak všechny starosti z člověka spadnou.“

Margita v opeře Z mrtvého domu účinkoval už několikrát. Práci s Danielem Špinarem si ale pochvaluje.

„Pan režisér musel strašně dlouho poslouchat tuto muziku, protože ji naprosto ovládá. Zazpívá melodii, kterou chce vrátit a s námi zkoušet. To, že je činoherní režisér, je vidět v tom, že pracuje do detailů,“ dodal.

Leoš Janáček začal operu Z mrtvého domu psát v roce 1927. Bylo mu 73 let a zbýval mu jen rok a půl života.

O tom, jestli Janáček dílo stihl dokončit, nebo měl v plánu na něm ještě pracovat, se stále spekuluje. V každém případě se ale opera v roce 1930 dočkala světové premiéry v Brně.

Letošní provedení díla má v Národním divadle v Praze premiéru už dnes večer v 19 hodin. Druhá premiéra je připravena na sobotu 16. května.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme