Národní divadlo v Praze uvede Kouzelnou flétnu v režii Vladimíra Morávka

Na jevišti Stavovského divadla v Praze to bude hýřit nádhernými kostýmy a scénickými efekty. Mozartova Kouzelná flétna v režii Vladimíra Morávka prý bude přesně taková. Dnes je její premiéra. Operu hudebně nastudoval dirigent Jaroslav Kyzlink.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavovské divadlo

Stavovské divadlo | Foto: Filip Jandourek

Rychlé domluvy techniků, poslední úpravy světel, dolaďování líčení a kostýmů. Tak to vypadalo v zákulisí pražského Stavovského divadla dva dny před premiérou Mozartovy Kouzelné flétny v režii Vladimíra Morávka.

Morávek chtěl, aby na scéně všechno vypadalo jako v době, kdy žil Mozart. Proto se inspiroval filmem Miloše Formana Amadeus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Režisér Mozartovy Kouzelné flétny Vladimír Morávek chce, aby na scéně vypadalo vše jako v době, kdy žil Mozart

„Jsou to takové ukázky z toho, jak se tenkrát mozartovský repertoár hrál ve Vídni. Hollywoodští filmaři, aby to mohli divákovi ukázat, si pronajali právě tohle divadlo a v něm to autenticky rokokové divadlo provozovali. Já jsem scénografovi Martinu Ondrušovi vzal to video a řekl jsem, ža takhle to tenkrát vypadalo, vraťme čas, ať je to tak zase,“ popisuje režisér Morávek.

Do své inscenace zapojil i současný tanec a činohru. Připsal postavu Mozarta, který plní hlavně funkci překladatele. Mozart ve své německé opeře totiž použil vedle zpívaných i mluvené pasáže.

S filmovým Amadeem má ten Morávkův v podání Martina Donutila a Ondřeje Mataje společný především nezaměnitelný smích.

Mozartovu Kouzelnou flétnu hudebně nastudoval dirigent Jaroslav Kyzlink. S Vladimírem Morávkem před třemi lety v Brně úspěšně uvedl Dvořákovu Rusalku.

„Musím říct, že Vladimír svůj rukopis nezapřel, to znamená jakousi až opulentní bohatost té výpravy, přítomnost dalších postav, herců, papoušků, výkřiků, efektů,“ říká dirigent Jaroslav Kyzlink.

Kyzlinkovo nastudování motivovalo k práci orchestr i sólisty. Práci si pochvalovala i představitelka Královny noci Jana Sibera: „Myslím, že to je velmi svěží a mladé obsazení, což se je fajn. Všichni to děláme s velkým nadšením.“

V dalších rolích vystoupí pěvci mladší a střední generace. Do konce této sezóny předvedou Morávkovu Kouzelnou flétnu celkem desetkrát.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme