Národní divadlo zvažuje účast v dražbě bývalé restaurační budovy Nové scény

Bývalá restaurační budova Nové scény pražského Národního divadla jde 12. května do dražby. V dražební vyhlášce jsou ale podle vedení divadla nesprávné údaje. Ty obsahují smlouvy o věcných břemenech. Prodej budovy, která patří zkrachovalé společnosti Themos, se tak může zkomplikovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Scéna

Nová Scéna | Foto: Wikimedia Commons

Zavádějící informace se podle vedení divadla týkají právních vztahů k 1. podzemnímu podlaží pod areálem Národního divadla. Smlouvy o věcných břemenech v roce 1995 podepsal tehdejší ministr kultury Pavel Tigrid. Tyto smlouvy jsou podle ředitele Národního divadla Jana Buriana neplatné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá restaurační budova Nové scény pražského Národního divadla jde do dražby. V dražební vyhlášce jsou ale podle vedení divadla nesprávné údaje. Natáčela o tom Veronika Štefanová

„Podle tehdejších platných právních předpisů zákony zakazovaly, aby se na státní majetek vkládala jakákoliv věcná břemena. A pan ministr Tigrid nebyl nikdy oprávněn podepisovat něco jménem Národního divadla. Ten stav trvá i dnes. Národní dovadlo má právní subjektivitu a pokud má v užívání nějaký majetek, smí listiny podepisovat pouze statutární orgán, a to je ředitel. 1. podzemní podlaží vždy bylo a zůstane státu a Národní divadlo ho bude užívat v souladu s platnými právními předpisy,“ říká Burian.

Většinovým vlastníkem zkrachovalého Themosu jsou od roku 2009 nepřímo dvě kyperské společnosti s neznámými vlastníky. Jejich nejcennějším aktivem je právě bývalá provozní budova Národního divadla.

Insolvenční správce dlužníka Themos, Adam Sigmund tvrdí, že smlouvy o věcném břemeni jsou platné:

„Společnost Themos je z těchto věcných břemen oprávněna. Tyto smlouvy byly podepsány před 21 lety. I kdyby někdo rozporoval jejich platnost, tak za tu dobu došlo k vydržení věcných břemen. Vydržení věcného břemene znamená, že pokud někdo v dobré víře užívá po dobu nejméně deseti let věcné břemeno, v tomto případě by se jednalo o průchod nemovitostí jiného vlastníka, tak se stane oprávněným z tohoto věcného břemene, i kdyby neexistovala žádná smlouva.“

O koupi rozhoduje vláda

Národní divadlo má tak teď šanci v dražbě získat budovu zpět. Ředitel divadla ale nemá žádné oprávnění o koupi rozhodovat. Rozhodnutí je na vládě.

„Vláda České republiky to zvažuje, samozřejmě s nějakým přísným finančním limitem. Ale podobné věci se vždy projednávají v režimu ‚důvěrné‘ nebo ‚tajné‘. V této chvíli žádnou přesnější informaci nemáme,“ dodává Burian.

Kauza kolem budovy Themosu trvá už víc než dvacet let. Řád Voršilek v roce 1990 dostal od státu tehdejší provozní budovu Nové scény v restituci a Themosu ji prodal. Později se přišlo na to, že k vrácení došlo nedopatřením.

Odhadní cena budovy, která vznikla spolu s Novou scénou Národního divadla v 80. letech, je podle dražební vyhlášky 124 milionů korun.

O budoucím vlastníkovi objektu Themosu by se mělo rozhodnout ve čtvrtek 12. května, kdy je naplánovaná jeho dražba.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme