Národnímu divadlu nestačí sklad kulis. Plánuje stavbu nového v Karlíně

Pražské Národní divadlo usiluje o nové sklady pro kulisy a kostýmy. Historické domy stojící blízko pražské nemocnice U Apolináře už čtyřem velkým scénám nestačí. Dekorace proto skladují i v okolí Prahy. Doprava nákladními automobily je ale podle vedení divadla nákladná a složitá. V pražské čtvrti Karlín by kvůli tomu měla vzniknout odpovídající hala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tzv. provaziště, prostor nad jevištěm, který slouží k zavěšení dekorací a světel, historická budova Národního divadla

Tzv. provaziště, prostor nad jevištěm, který slouží k zavěšení dekorací a světel, historická budova Národního divadla | Foto: Národní divadlo, Karel Lupoměský, Roman Pavlíček

Kulisám z historické budovy Národního divadla, Nové scény, Stavovského divadla i Státní opery současný prostor nestačí technicky ani kapacitou.

Několik metrů vysoké dekorace se musí převážet nákladními auty i dvakrát denně. Častými přesuny se tak mnohdy cenné kulisy ničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávajícím skladem kulis Národního divadla se nechala provést Veronika Štefanová

„Až 30 procent prostředků na výrobu dekorací věnujeme nikoli výrobě, ale opravě. Takže my bychom mohli bez zvýšených nároků na financování divadla dělat o 30 procent hezčí, větší nebo kvalitnější dekorace, jen kdybychom je měli kde uložit,“ vysvětlil ředitel Národního divadla Jan Burian.

Vedení chce proto postavit novou skladovací halu v pražské čtvrti Karlín.

„Máme hotovou ověřovací studii, která říká, že prostory, které potřebujeme, se na ten pozemek vejdou. Je hotový základní ekonomický propočet, co by to stálo a jak by se náklady daly hradit, co by to asi v budoucnu přineslo za úspory.“

Investiční strategii už podle Jana Buriana předali ministerstvu kultury, se kterým teď vedení divadla o projektu jedná.

„My si uvědomujeme, že je to investice. Na druhou stranu v případě, že by se ten projekt podařil, tak státu vrátíme do jeho správy dva významné objekty v centru Prahy,“ dodal.

V současném skladu jsou mezi kulisami i velmi vzácné kusy, které pochází například od jednoho z nejvýznamnějších scénografů Josefa Svobody.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme