Největší sraz 'cimrmanologů': Na Tanvaldsku slaví půlstoletí českého génia

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana už v sobotu 1. října oslaví nejen 50 let od chvíle, kdy jméno největšího českého génia poprvé zaznělo v Českém rozhlase, ale hlavně jubilejní 50. sezonu legendárního divadelního souboru. A kde jinde by se měla slavnost konat než v kraji Járy Cimrmana. Na návštěvníky čeká bohatý celodenní program v Tanvaldu a nedalekých Příchovicích. V rámci oslav Zdeněk Svěrák mimo jiné představí vítěze ankety o nejlepší hlášku, pro kterou lze hlasovat do 30. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

50 let Jary Cimrmana

50 let Jary Cimrmana | Foto: Martin Svozílek

Tanvaldské setkání „cimrmanologů“ z celé republiky první říjnovou sobotu nabídne kromě spanilých jízd cyklistů a pochodu v historických kostýmech k Majáku Járy Cimrmana také křest vzpomínkové knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“, v níž současní i bývalí členové souboru vzpomínají na své působení v divadle.

Nebude chybět ani hudební vystoupení členů souboru nebo velká přehlídka živých obrazů Járy Cimrmana.

„Divadlo Járy Cimrmana je obrovský kulturní a společenský fenomén. Proto jsme velmi rádi, že můžeme být jako hlavní mediální partner součástí oslav této neuvěřitelné 50. sezony, a vrátit tak Cimrmana zpátky do rozhlasu, kde má své kořeny,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Český rozhlas Radiožurnál a Divadlo Járy Cimrmana zahájilo celoroční projekt „Půlstoletí s Cimrmanem“ na začátku září 2016. Projekt vyvrcholí v červnu 2017, kdy se soubor vrátí do míst, kde začínal – do Malostranské besedy v Praze. Při té příležitosti Divadlo Járy Cimrmana odehraje představení pro své největší fanoušky. Půjde o unikátní záležitost, vstupenky nebudou volně v prodeji. Získají je pouze posluchači, kteří je vyhrají ve velké soutěži na Radiožurnálu. Podrobnosti stanice odtajní ve svém vysílání. Chystá se také autogramiáda knihy „Půlstoletí s Cimrmanem“ za účasti členů divadelního souboru. Bude se konat 17. října 2016 ve foyeru Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2.

Během soboty Zdeněk Svěrák také vyhlásí vítěze ankety o nejlepší hlášku Járy Cimrmana, pro kterou je možné hlasovat do 30. září na speciální webové stránce cimrman.rozhlas.cz. Oblíbené hlášky z her Divadla Járy Cimrmana získaly už přes 100 tisíc hlasů.

Pořadí zatím vede hláška „Debil – blbeček“ ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy, dostala už přes 12 tisíc hlasů.

V závěsu za ní se poté nachází slavné hlášky „Do Podolí“ z Dobytí severního pólu s více než 8 tisíci hlasů a „Chodili mu tam lidi“ z Hospody na Mýtince s více než 7 tisíci hlasy.

Celodenní oslavy vyvrcholí v 19 hodin slavnostním představením hry „Cimrman v říši hudby“ z tamního kina JAS, které Radiožurnál živě odvysílá. Audiopřenos bude možné poslouchat také v areálu U Čápa v Příchovicích.

Charitativní rozměr

Cimrman bude nejen bavit, ale i pomáhat. Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Centrem Paraple, které dlouhodobě podporuje Zdeněk Svěrák, a s Nadačním fondem Slunce pro všechny, jež podporoval Ladislav Smoljak, vypsaly sbírku s názvem „Cimrman pomáhá“.

Pomáhejte s Cimrmanem. Způsobů je hned několik:
- příspěvek na konto 555484555/300
- dárcovská SMS ve tvaru DMS CIMRMAN na číslo 87777
- koupě sbírkového předmětu – samolepka Pomáhám s Cimrmanem k dostání na akci v Tanvaldu a Příchovicích
Více informací na www.cimrman.rozhlas.cz

Přispívat bude možné i během oslav. V sobotu budou fungovat také dvě call centra, jedno přímo v Tanvaldu a jedno v budově Českého rozhlasu v Praze. V call centrech se u telefonu vystřídají herci divadla, moderátoři Radiožurnálu i členové jednotlivých nadací.

Na pomoc lidem se zrakovým postižením, s poškozením míchy a na podporu pacientů se speciálními potřebami půjde také výtěžek z dárcovských DMS CIMRMAN, příspěvku na charitativní účet a prodeje sbírkových předmětů.

Sobotní oslavy zahájení 50. sezony Divadla Járy Cimrmana budeme sledovat na Zpravodajském webu Českého rozhlasu také v online reportáži.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme