Některá pražská divadla nesouhlasí s návrhem grantů, obávají se zániku

Divadlo v Řeznické a Divadlo Komedie protestují proti návrhu rozdělení grantů na rok 2016. Grantová komise pražského magistrátu jim chce dát méně peněz, než kolik na svůj provoz potřebují. Oběma scénám tak hrozí zánik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo Komedie v Praze

Divadlo Komedie v Praze | Foto: Filip Jandourek

Grantová komise navrhla Divadlu v Řeznické nulu. Ředitelka divadla Yveta Srbová se chce proti návrhu odvolat, na což má podle zásad pro poskytování grantů právo.

Vedení divadla sepisuje petici, pro kterou musí získat minimálně 1000 podpisů od Pražanů a pak ji může předložit zastupitelstvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo v Řeznické a Divadlo Komedie nesouhlasí s návrhem grantů na příští rok. Podrobnosti zjišťovala Veronika Štěfanová

„Ze zákona nic na hodnocení komise porušeno nebylo. Zastupitelstvo a rada se musí peticí svých voličů a občanů zaobírat,“ řekla Srbová.

Divadlo Komedie provozuje soubor Divadlo Company.cz. Ten po grantové komisi požadoval 14 milionů, ale dostal necelých pět.

Podle ředitele Vojtěcha Štěpánka vystačí tato částka na provoz zhruba do dubna. Soubor by rád v Divadle Komedie zůstal a spoléhá i na pomoc ze strany sponzorů. Ale není to dlouhodobé řešení finančního problému, upozornil Štěpánek.

„Shánění peněz pro divadlo věnujeme dlouhou dobu a nikdy se nám nepodařilo zajistit takovou podporu, abychom byli nezávislí na magistrátní podpoře. Jakékoliv kroky budou směřované na osoby, které jsou za to přímo zodpovědné. Budeme to samozřejmě soustředit na pana Wolfa a na zastupitelstvo, protože je v jejich přímé zodpovědnosti, jak divadlo dopadne,“ doplnil ředitel.

Divadla se mohou odvolat

V tuto chvíli je řeč jenom o návrhu grantů. Jejich schválení má na starosti zastupitelstvo, které o nich bude jednat začátkem příštího roku. Soubory se proti rozhodnutí můžou odvolat.

„Letos je první roky, kdy odvolání nejde k radnímu a nejde k žádnému politikovi magistrátu, ale odvolávat se tentokrát neúspěšní žadatelé budou přímo na ministerstvo financí,“ vysvětlil radní pro kulturu Jan Wolf z KDU-ČSL.

ČRo, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme