Pražská Dobeška si připomíná 45. výročí divadla Sklep

Letos uplynulo 45 let od doby, kdy David Vávra a Milan Šteindler, ještě jako náctiletí chlapci, založili amatérský divadelní soubor Sklep. Tehdy ještě netušili, jaký bude mít úspěch. Jeho členy dodnes spojuje životní, filozofický i estetický názor. Významné výročí soubor začne slavit dnes na své stále pražské scéně Dobeška. Oslavy potrvají formou divadelní přehlídky až do čtvrtka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadlo sklep

Divadlo sklep | Foto: Václav Peták, Divadlo Sklep

Zábavná, hravá, veselá i sugestivní, takto popisují odborníci a publicisté tvorbu divadla Sklep.

Ještě před revolucí se jednalo o projev generačního hnutí, které bylo logickým pokračováním generace divadelníků 60. let, kam patřilo například brněnské Divadlo na provázku. V 90. letech přerostlo působení divadla Sklep v umělecký i kulturní fenomén.

Přehrát

00:00 / 00:00

O divadlu Sklep natáčela Veronika Štefanová

Název souboru pochází ze skutečného sklepního prostoru domku babičky Davida Vávry, který tam v roce 1971 společně s Milanem Šteindlerem založil první divadelní skupinu s názvem Kobil klub.

Kolem roku 1978 se začalo utvářet jádro souboru. Kromě Davida Vávry a Milana Šteindlera přibyl ještě Tomáš Vorel, František Váša, Eva Holubová nebo Tomáš Hanák. Od roku 1980 vystupovali v pražském kulturním domě Dobeška, který se stal jejich domovskou scénou na další dlouhá léta. Řadu představení odehráli také v Branickém divadle pantomimy.

„Ta základní idea je v tom, že jsme si nikdy nedávali žádné základní ideje. A ničeho jsme v podstatě v divadelnictví nechtěli dosáhnout, kromě naší společné radosti, která je potom sdílená i s diváky. Když jste v pubertě a v postpubertě, tak musíte mít nepřítele. Normálně jsou to rodiče, ale my jsme byli v době komunismu, čili to byl komunismus,“ říká David Vávra.

Divadelní, filmová i hudební tvorba divadla Sklep je charakteristická především ve svém jazykovém plánu. Jedna z nejúspěšnějších her a následně i inscenací divadla SKLEP jsou Mlýny z roku 1991.

Dobeška, 14. 11. 2006 | Foto: Archiv

Text vznikl volně na motivy hry Václava Havla a Karla Bryndy „Život před sebou.“ Humorný příběh se odehrává v malé vojenské posádce kdesi v Čechách na pozadí tuhé totality konce padesátých let.

Premiéra Mlýnů byla v roce 1991. Režisér a herec Jiří Fero Burda říká, že po 25 letech jsou Mlýny spíše hrou o hře:

„Každý už ví, o čem to je. Dříve se to hrálo třeba dvě a půl hodiny. Ale teď, jak se na to nabalují další a další volné variace, lidé se smějí čím dál víc a trvá to třeba i tři hodiny. Pak už jsme všichni vychechtaní.“

K dalším úspěšným divadelním kusům patří i Hřmění, parodie na televizní debaty, ve které literární kritici důkladně rozebrali nejslavnější knihu světa - Bibli.

K jubileu se chystá festival, který dnes odpoledne zahájí průvod od Šteindlerů k Vávrům a dále na Dobešku. Na Dobešce je v 18 hodin přivítá výstřel z děla pod vedením Václava Marhoula.

Večer se pak v Besídce historické ohlédnou za tím, co ovlivnilo Sklep i generaci Pražské pětky. Mezi hosty večera budou bratři Cabanové, Lumír Tuček a recitační skupina Vpřed.

David Vávra v klubu Dobeška při přednášce věnované Bruselu | Foto: David Vávra

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme