Pražské divadlo Semafor je ve finanční krizi, chybí mu peníze na provoz

Pražskému divadlu Semafor chybí peníze na provoz. Další fungování scény s více než padesátiletou historií je tak ohroženo. Podle principála Semaforu Jiřího Suchého se náklady na provoz divadla neustále zvyšují a na druhou stranu se tenčí příspěvky od hlavního města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Znovu 89, koncert Českého rozhlasu, Jiří Suchý

Znovu 89, koncert Českého rozhlasu, Jiří Suchý | Foto: Filip Jandourek

Nejnutnější náklady Semaforu jsou podle Suchého měsíčně asi 1,3 milionu korun. Na zhruba polovinu si pražská scéna vydělá sama, na pokrytí druhé poloviny peníze od města nestačí.

„Nás trápí finanční problémy už mnoho let, ale pořád jsme tomu čelili a myslím, že učelíme i ty dnešní. Ale jsou trochu větší, než jsme čekali, poněvadž dostáváme sice grant od města, za který jsme vděčni, ale grant je postupně čím dál tím menší. A jelikož náklady na provoz divadla jsou čím dál větší, tak tyhle dvě linie se jaksi neslučují,“ řekl Jiří Suchý ve vysílání Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Semaforu chybí peníze na provoz. Na důvody se Radiožurnál ptal principála divadla Jiřího Suchého

Připomněl, že v době, kdy se divadlo na doporučení města osamostatnilo, slíbil magistrát zachovat tehdejší desetimilionovou podporu.

„S ní jsme krásně stačili. Pak nám ji snížili na osm, to pořád ještě šlo, když to už bylo šest milionů, tak už jsme se museli dost uskromňovat. Dneska už jsme na čtyřech milionech a 900 tisících a to bohužel nestačí,“ podotkl Suchý.

Divadlo Semafor | Foto: Filip Jandourek

Radní pro kulturu Jan Wolf z KDU-ČSL ale považuje dotaci za dostatečně vysokou. „Divadlo Semafor jeho dlouholetá historie určitě opravňuje k přemýšlení o tom, že divadlo by mělo být městem podporováno. Podpora pro rok 2015 je z města skoro pět milionů korun. Já si myslím, že je to částka úctyhodná a takto vysokých částek dosahuje velmi málo pražských divadel,“ uvedl Wolf.

Divadlo teď podle Suchého žádá město o nový grant. Principál Semaforu se zároveň obrací i na veřejnost, aby divadlu pomohla v rámci takzvaných protislužeb, jako jsou třeba dražší vstupenky nebo nákup Suchého grafik.

„Čelíme tomu tak, jak my to dovedeme. Napínáme síly na různé jiné směry a kupodivu nám mnoho lidí chce pomoct a myslím, že to nebude tak dramatické,“ doplnil Jiří Suchý. „My se z toho dostaneme, ani chvilku jsem o tom nepochyboval,“ ujistil.

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme