Před 110 lety se narodil Jan Werich. Vltava připravila večer z jeho nahrávek

"Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl". Autor těchto slov to uměl. Dnes je tomu 110 let, co se narodil Jan Werich a svým životním přístupem okouzlil stovky divadelních a filmových diváků. Také rozhlasové archivy jsou plné pásků s jeho nezaměnitelným projevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Werich a Bohuš Záhorský

Jan Werich a Bohuš Záhorský | Foto: Archiv ČRo

Jana Wericha dnes vídáme nejčastěji na televizních obrazovkách. Filmů a televizních pořadů natočil za svůj život více než tři desítky. Filmy ale ani zdaleka nejsou to jediné, co se z jeho díla zachovalo.

Už ve 30. letech minulého století se jeho vstupy objevovaly taky v rozhlasu. Z nich existují stovky minut záznamů, a jak říká redaktor Českého rozhlasu a Werichův znalec Robert Tamchyna, další stovky minut nenávratně zmizely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tvorbu Jana Wericha připomněla redaktorka Klára Fleyberková

„Těch je samozřejmě hodně, protože po roce 1945 ideologie sama rozhodovala, co se v archivu uchová, a co ne. Ale na druhé straně i záznamové prostředky – přetáčení pásů – zkomplikovalo uchování v archivu,“ vysvětluje Tamchyna.

Stejně výrazně Werich poznamenal i divadelní historii. Do té se nesmazatelně zapsala jeho spolupráce s Jiřím Voskovcem v Osvobozeném divadle. Právě tady vznikly písně jako Klobouk ve křoví nebo Tmavomodrý svět.

Jan Werich | Foto: Český rozhlas

Ve výčtu Werichových děl navíc nechybí ani řada knih. Jeho odkaz se tak objevuje skoro ve všech oblastech a podle Tamchyny jen tak nezmizí.

„Myslím si, že osobnost Jana Wericha zůstává v historii tím nejsilnějším jako inspirační zdroj, protože na jejich práci navazují další umělci,“ dodává Robert Tamchyna, který pro dnešní výročí připravil komponovaný večer z Werichových nahrávek. Stanice Vltava ho bude vysílat ve 20 hodin.

Divadlo ABC reprízuje V+W Revue

V Praze dnes také startují další akce k připomenutí tohoto výročí. Městská divadla pražská, která sídlí ve stejných prostorech jako někdejší Osvobozené divadlo, například připravila putovní výstavu historických fotek. Divadlo ABC také večer uvede reprízu inscenace V+W Revue v režii Petra Svojtky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Městská divadla pražská připravila výstavu historických fotek, Divadlo ABC uvede reprízu V+W Revue. Inscenaci přiblížil režisér Petr Svojtka

„Když Voskovec s Werichem začínali, tak jim bylo 24 let a byla v tom velká dávka drzosti. Měli za sebou jednu kultovní inscenaci Vest pocket revue a několik dalších, které nebyly tak úspěšné,“ popisuje Svojtka a dodává:

„Pronajali si jeden z nejmodernějších divadelních sálů pro mnoho set diváků. Byla v tom dávka mladické drzosti, která se vyplatila.“

Inscenaci V+W Revue pojali podle něj tvůrci tak, že vybrali rezonující, zajímavé nebo zábavné podněty z jejich tvorby a snažili se je zasadit do současného kontextu.

Premiéru sice měla inscenace v listopadu loňského roku, Divadlo ABC si ale pro diváky dnešního představení připravilo překvapení.

„Chceme mu v závěru představení společně s diváky poslat vzkaz. Všichni, kdo se dnes představení zúčastní, se na tom budou nějakým způsobem podílet,“ přibližuje režisér V+W Svojtka a připomíná, že 19. června uplyne 110 let od narození Jiřího Voskovce.

Vynálezci nového humoru

"Miluju pohled do hlediště, když se lidé smíchem potácejí jako bárka ve vichřici srandy," to jsou slova Jan Wericha, který ovlivnil i životní dráhu Jiřího Suchého.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Werich ovlivnil můj život, zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas Jiří Suchý

„Jednou jsem Voskovce a Wericha viděl. A to obrátilo můj život opačným směrem,“ řekl Jiří Suchý.

"Byl jsem reklamní grafik a viděl jsem Pěst na oko Voskovce a Wericha. Říkal jsem si: tihle lidé mají zvláštní povolání. Večer přijdou do práce a dívají se do rozřechtaných tváří, o které se sami přičinili, a to chci také dělat.“

„Spolu s Jaroslavem Ježkem, na kterého bychom neměli také zapomenout, vytvořili takový jedinečný recept na humor úplně jiný, než dosud byl. Oni byli vlastně vynálezci nového humoru,“ zdůraznil Jiří Suchý.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme