Ředitel Jihočeského divadla chce víc klasiky a lepší vedení baletu. Šéf souboru proto končí

Šéf baletu Jihočeského divadla Attila Egerházi končí. Ředitel Lukáš Průdek chce víc klasiky a lepší vedení souboru. Jeho názor nezměnila ani petice o víc než dvou stovkách podpisů, kterou mu přinesli lidé přímo do divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baletní inscenaci Labutí jezero hraje Jihočeské divadlo v DK Metropol v Českých Budějovicích.

Baletní inscenaci Labutí jezero hraje Jihočeské divadlo v DK Metropol v Českých Budějovicích. | Foto: Michal Siroň

„Gró petice je, že žádáme pana ředitele Lukáše Průdka, aby zvážil své rozhodnutí neprodloužit smlouvu šéfa baletu Jihočeského divadla,“ říká autorka petice Olga Krupaerová.

„Byla to emotivní reakce, protože na balet chodíme celá rodina. Já jsem si na balet přivykla, mám ho ráda,“ vysvětluje důvody, které ji k tomuto kroku vedly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf baletu Jihočeského divadla Attila Egerházi končí. Důvody a reakce zjišťovala Romana Lehmannová

Ředitel Lukáš Průdek má k odvolání šéfa baletu dva hlavní důvody. Jednak je podle jeho slov Attila Egerházi jako vedoucí souboru problematický, zadruhé se zaměřuje výhradně na moderní balet. Jihočeské divadlo by ale jako jediná krajská profesionální scéna měla nabízet mnohem víc klasiky, myslí si Průdek.

„Pan Egerházi je například v organizaci zkrátka ne příliš profesionální, a vytváří tak nepříjemný tlak na divadlo. Zároveň není ochoten příliš přistoupit na jakýkoliv posun ze strany divadla a měl by se týkat jeho,“ poukazuje ředitel.

S malým souborem se klasika dělat nedá, tvrdí Egerházi

Egerházi špatné vedení souboru odmítá. „Kdyby kdokoliv z divadla přišel a řekl konkrétní příklad, kdy ta spolupráce se mnou nebyla dobrá, tak se o tom můžeme bavit. A co se týče zařazení klasiky do programu, já ji respektuji. Mám rád klasický i neoklasický balet, ale mohl bych se tomu věnovat, pokud bych převzal baletní soubor Národního divadla v Praze nebo v Brně. Na to potřebujete aspoň čtyřicet tanečníků, ale se souborem o šestnácti tanečnících, který tu máme, to není možné,“ tvrdí.

Attila Egerházi má před sebou jako šéf baletu Jihočeského divadla poslední sezónu, skončí příští rok v červnu.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme