Ředitel pražského Národního divadla oznámí, kdo povede soubory činohry a baletu

Už dnes budeme znát jména uměleckých šéfů činohry a baletu Národního divadla v Praze. Po poradě s výběrovou komisí je vyhlásí ředitel první české scény Jan Burian. Dosavadním šéfům končí mandát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha, Narodni divadlo (ilustrační foto)

Praha, Narodni divadlo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

O vedení činohry se uchází třeba umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové David Drábek, Ivan Krejčí z Komorní scény Aréna Ostrava nebo režisér Daniel Špinar.

„Soubor je zásadní. Dělá tvář, je výstupem divadla. Je také tím nejživějším kontaktem s diváky. Ale první scéna by v sobě měla mít také snahy o hledání toho, co je vlastně moderní divadlo. Měla by být první scénou v evropském kontextu. Je potřeba také nějaká vizualizace, aby tam divák šel za zážitkem,“ popisuje svoji představu o budoucnosti souboru Daniel Špinar.

Ivan Krejčí chce hrát hlavně tragikomedie: „První scéna by měla ukázat možnosti velké činohry. Nejkrásnější žánr, který mi je nejbližší, je tragikomedie.“

Marie Reslová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme