Ředitel Státní opery Praha Oliver Dohnányi rezignoval

Ředitel Státní opery Praha Oliver Dohnányi dnes rezignoval. Radiožurnálu to potvrdil ministr kultury Jiří Besser. Funkce se přitom ujal letos v červenci a Státní operu chtěl proměnit v přední evropskou operní scénu, která uvádí klasický balet. S ministrem kultury Jiřím Besserem se ale neshodl na koncepci Státní opery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oliver Dohnányi.

Oliver Dohnányi. | Zdroj: ČTK

Ještě před nástupem Dohnányiho do Státní opery se spekulovalo o tom, že Státní opera přejde pod správu hlavního města anebo se sloučí s Národním divadlem.

Šéf resortu kultury Besser ale zdůraznil, že Státní opera i nadále zůstává samostatnou příspěvkovou organizací ministerstva:

„Před chvíli jsem rezignaci pana ředitele Státní opery Olivera Dohnányiho přijal. Bylo to po velmi vzájemně příjemném rozhovoru, protože jsem mu předtím oznámil, jaké záměry má ministerstvo kultury se Státní operou jako takovou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Odstupující ředitel Státní opery Oliver Dohnányi vysvětluje důvody své rezignace v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

„Projekt na dvanáctiletý rozvoj Státní opery, který pan ředitel Dohnányi předložil ministerstvu kultury bez toho, jak postupovat, se ale zodpovědným pracovníkům, včetně mě, nezdá řešitelný,“ dodal Besser.

Oliver Dohnányi vysvětlil v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu svůj pohled na projekt.

„Předkládal jsem ministerstvu vizi divadla – jak má vypadat, jak jsem si představoval funkci a činnost Státní opery. Myslím si, že moje cesta vedla k tomu, aby Státní opera znovu získala svoji dosavadní prestiž a svoje renomé, které kdysi měla. Myslím, že se tyto věci začaly i celkem dařit,“ řekl Oliver Dohnányi.

Dodal, že na svou funkci rezignoval kvůli nátlaku, který na něj byl delší dobu vyvíjen. Nesouhlasí s projektem ministra kultury nechat příští rok vypracovat projekt a od příští sezóny de facto Státní operu zavřít a během jednoho roku ji rekonstruovat. Tento záměr považuje za likvidační.

Finanční situaci Státní opery vidí Oliver Dohnányi optimisticky.

„Myslím si, že státní opera by se dokázala dostat ze současné situace za relativně krátkou dobu a za relativně nízkých investic. Nemyslím si, že se jedná řádově o stovky milionů. Ve Státní opeře stačilo, aby nebyl krácen státní příspěvek a byli bychom vyšli bez problémů,” uvedl.

Dočasným vedením Státní opery je pověřený manažer Radim Dolanský. Ministerstvo kultury na ředitele operního domu vypíše výběrové řízení.

Michaela Vetešková, Jan Piroch, Eva Presová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme