Rod Glembayů má premiéru v Divadle na Vinohradech, hrají Havlová, Töpfer i Kostka

Odloženou premiéru inscenace Rod Glembayů naplánovalo na dnešek pražské Divadlo na Vinohradech. K Dagmar Havlové a Tomáši Töpferovi se připojí také Petr Kostka. Právě kvůli jeho nemoci divadlo původně plánované uvedení odsunulo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Töpfer jako hlava rodu Ignác Glembay v inscenaci Divadla na Vinohradech Rod Glembayů

Tomáš Töpfer jako hlava rodu Ignác Glembay v inscenaci Divadla na Vinohradech Rod Glembayů | Foto: Divadlo na Vinohradech, Viktor Kronbauer

Herecké obsazení je už v plné sestavě. Při zkoušení si ho pochvaloval také režisér inscenace Martin Huba. Výběr herců z vinohradského souboru mu prý problém nedělal.

„Zaplať pánbůh bylo z čeho vybírat. Chci doufat a věřit, že premiérou to potvrdíme. Doufám, že tak jako já jsem rád, že jsem měl tyto lidi k dispozici, tak i kolegové nelitují, že jsme se setkali. Mám pocit, že jsme spolu ty dva měsíce rádi strávili,“ popisuje režisér.

Sám Huba si kdysi zahrál hlavní roli syna Leona Glembaye ve slovenské inscenaci z roku 1986. V Divadle na Vinohradech se jí chopil Ondřej Brousek.

Režisér Huba pak pro role manželského páru bankéře Ignáce a baronky Castelli-Glembayové zvolil Tomáše Töpfera s Dagmar Havlovou.

Rodinné a společenské drama napsal představitel chorvatské moderní literatury Miroslav Krleža. Na slavnosti pořádanou bankéřem a patriarchou rodu Ignácem Glembayem se sejde nejlepší společnost předválečného Záhřebu.

Pod povrchem ale vře nejen nevěra, rodinná tragédie nebo sebevražda, ale i korupce a život na dluh. Společenská událost tak nedokáže zakrýt napětí, které v rodině během jedné noci exploduje.

Režisér Martin Huba si hru situovanou do období krátce před první světovou válkou zvolil pro své vinohradské hostování sám.

„Rád tento titul podsouvám, když mě někam pozvou, protože jsem přesvědčený o jeho kvalitě," vysvětlil Huba.

Ondřej Brousek v roli syna Leona a rodiče Ignác Glembay (Tomáš Töpfer) s baronkou Castelli-Glembayovou (Dagmar Havlová) | Foto: Divadlo na Vinohradech Viktor Kronbauer

Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme