Šéf baletu Jihočeského divadla skončí. Rozhodnutí vedení neovlivnila ani petice

Šéf baletu Jihočeského divadla Attila Egerházi by měl ve funkci skončit příští rok v červnu. Ředitel Lukáš Průdek chce více klasiky a lepší vedení souboru. Jeho názor nezměnila ani petice, kterou mu přinesli lidé přímo do divadla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baletní inscenaci Labutí jezero hraje Jihočeské divadlo v DK Metropol v Českých Budějovicích.

Baletní inscenaci Labutí jezero hraje Jihočeské divadlo v DK Metropol v Českých Budějovicích. | Foto: Michal Siroň

Jihočeské divadlo je jedinou krajskou profesionální scénou, a tak by podle ředitele Lukáše Průdka neměl být balet na této scéně úzce profilovaný. Chce proto v baletu více klasiky.

Zároveň je podle něj Attila Egerházi problematický jako vedoucí souboru. Nedodržuje prý termíny a je složité se s ním domluvit.

„Slova ředitele Jihočeského divadla potvrzují i někteří pracovníci techniky, se kterými jsem dnes přímo v divadle mluvila,“ dodává redaktorka Českého rozhlasu Romana Lehmannová.

Attila Egerházi prý odvolání překvapilo. Argumentoval tím, že klasiku by prý zařadil, ale s tak malým souborem, který má k dispozici, to prý není jednoduché. Problémy se špatnou organizací odmítá.

Attila Egerházi působí na postu šéfa baletu Jihočeského divadla od roku 2009. Z Maďarska s sebou přivedl několik tanečníků a moderní balet. Choreografie pod jeho vedením zároveň získaly několik ocenění.

Petici, která žádá ředitele, aby mu smlouvu prodloužil, podepsalo na internetu více než 150 lidí, v tištěných arších přes 80.

„Číslo ale není objektivní. Petenti nezjišťovali, zda někdo nepodepsal jak verzi elektronickou, tak tištěnou," upozorňuje Lehmannová.

Ředitel Lukáš Průdek petici přijal, ale své rozhodnutí měnit nebude. Petentům své důvody na společné schůzce vysvětlil.

Romana Lehmannová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme