Slovenský herec Milan Kňažko slaví sedmdesátiny

Sedmdesáté narozeniny dnes slaví slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko. O herectví se zajímal už odmalička a velmi brzy začal hrát. Jeho zadumanou vážnou tvář dobře znají i čeští diváci. Právě v Česku natočil řadu filmů a objevuje se i na zdejších jevištích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kňažko

Milan Kňažko | Foto: filmfestfinale.cz

Dobří holubi se vracejí, Normal nebo Jan Hus. To jsou jen některé snímky, ve kterých Milan Kňažko zazářil na plátnech českých kin.

I na česká jeviště se ale pravidelně vrací. Naposledy tu před pár dny na Létu slovenských hvězd zahrál spolu s Milanem Lasicou a Emilií Vašáryovou představení Rybárik královský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Kňažko slaví sedmdesátiny. Jeho hereckou a politickou kariéru připomíná Klára Fleyberková

Proč se ve zdejších filmech i divadle objevuje tak často, vysvětluje Milan Kňažko jasně:

„V Čechách se natáčí a vždycky natáčelo nepoměrně víc filmů. I divadelní život je, co se týká kvantity, o mnoho bohatší a trochu s jinou tradicí.“

Svou hereckou dráhu ale Kňažko začal na bratislavské Vysoké škole múzických umění, kam se přihlásil až po krátké kariéře kulisáka a horníka. Různé profese si ale vyzkoušel i při své herecké dráze.

Milan Kňažko (vlevo) a Jiří Bartoška před turnajem | Foto: Tomáš Adamec

Už po roce 1989 se začal angažovat v politice a vystřídal funkce jako poradce prezidenta, poslanec nebo ministr. Z politiky nakonec po letech nadobro odešel.

„Třináct let stačilo. Já si svojí osobní svobody velmi vážím. To je asi to nejvzácnější, co jsme v listopadu 1989 získali. Nikdy už se nenechám ovlivňovat politickým a jiným životem ve veřejných funkcích placených za státní peníze, protože to není svobodný život,“ vysvětluje.

Na Milana Kňažka tak diváci stále chodí i do bratislavského Štúdia L + S a těšit se na něj můžou i v chystaném seriálu České televize Doktor Martin.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme