Stavovské divadlo uvádí hru o Boženě Němcové. Autorka ji psala tři roky

Hra Jako břitva, kterou napsala Lenka Lagronová, je o české spisovatelce Boženě Němcové a dnes má premiéru na scéně Stavovského divadla v Praze. Cílem tvůrců nebylo vytvořit životopisné drama, ale podívat se na osud jedné výjimečné ženy, která by klidně mohla žít i dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét Boženy Němcové

Portrét Boženy Němcové | Foto: Josef Vojtěch Hellich

Dramatička Lenka Lagronová napsala celkem 50 verzí, než hra Jako břitva vznikla. Nad textem o Boženě Němcové strávila přes tři roky intenzivní práce.

„Pořád nevím, co to je, co mě k ní tak strašně připoutalo. Asi tím, že to bylo tak těžké, že byla tak tajemná a nepřístupná, že jsem se k ní opravdu musela prokousávat, ale ta fascinace je pořád velmi silná. Myslím si, že o ní vůbec nic nevím. Daleko míň, než když jsem to začala psát,“ svěřila se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hru o Boženě Němcové psala Lenka Lagronová přes tři roky. Premiéru pod názvem Jako břitva uvádí Stavovské divadlo v Praze. Více Marina Feltlová

Podle režiséra Štěpána Pácla nevytvořila Lenka Lagronová pouze obraz české obrozenecké společnosti 19. století, ale její hra vypovídá mnohem více o Češích dnes.

„Na jedné straně je to střet s jasně výjimečným talentem, ale daleko více je to o tom, co máme dělat sami se sebou ve střední Evropě – co máme dělat s jazykem, jaký máme, se zkušeností, frustracemi. A když přijde někdo takto výjimečný, jestli nás to někam posouvá, nebo naopak stahuje do většího alibismu nebo frustrace,“ vysvětlil.

V titulní roli se představí Magdalena Borová, její alter ego ztvární Taťjana Medvecká, která si zahrála i v předchozích kusech Lenky Lagronové uváděných Národním divadlem. „Už tehdy mě úplně oslnila svou formou úsporných vět, ve kterých je vše zkoncentrováno,“ popsala.

V roli Josefa Němce uvidí diváci Davida Prachaře. Premiéra je dnes večer ve Stavovském divadle.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme