Točna v Českém Krumlově zůstane, bude mít ale novou podobu

Otáčivé hlediště zřejmě zůstane v zámecké zahradě českokrumlovského zámku, po roce 2017 ale získá novou podobu, o které rozhodne architektonická soutěž. Skončily tak více než dvacetileté dohady o budoucnosti známé divadelní scény. Rozhodnutí vychází z doporučení komise UNESCO.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Točna před letohrádkem Bellarie

Točna před letohrádkem Bellarie | Foto: Jan Rosenauer

„Otáčivé hlediště je v barokní zahradě přijatelné a jde o to, jakou bude mít podobu. To je velký průlom, je to velmi pozitivní a já vítám, že organizace pro ochranu světového dědictví nám nabízí svou pomoc, takže z kategorie ano-ne jsme se posunuli do kategorie ano a jak,“ řekl ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Podle něj se vzhled točny musí přizpůsobit současnosti. „Je to přece jenom stavba z přelomu 80. a 90. let. Nová stavba musí odpovídat parametrům 21. století. Ale jestli to bude demontovatelná stavba, nebo jestli bude zajíždět do podzemí, nebo jestli bude pouze vyosená z barokní amfiály, v tuto chvíli nevím,“ dodal Herman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Točna v Českém Krumlově může zůstat, bude mít ale novou podobu a možná se přesune mimo zámecký areál. Více ministr kultury Daniel Herman

Generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková upozornila na to, že ve zprávě komise UNESCO je doporučení, že by se pro otáčivé hlediště mělo hledat i jiné místo, než zámecký areál. Uvažovat o tom má právě i zmiňovaná architektonická soutěž. Pracovní skupina ministra kultury se opět sejde 20. března.

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří spolu s centrem města na seznam světových kulturních památek od roku 1992. Teď UNESCO eviduje zhruba tisícovku míst s tímto statusem, více než 1500 dalších památek stojí o začlenění do tohoto seznamu.

Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště z českokrumlovské zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.

Otáčivé hlediště vlastní město České Budějovice. Svá představení před ním každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let inscenace před točnou navštívily více než dva miliony diváků.

David Černý, Mária Pfeiferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme