Třetí ročník Cirkopolis nabídne špičkové žongléry i akrobatky zavěšené za vlasy

V pražském Paláci Akropolis začíná třetí ročník festivalu Cirkopolis. Divákům představí špičkové žongléry z Belgie nebo závěs za vlasy v podání finsko-francouzských akrobatek. Nabídne také jednu českou novocirkusovou novinku. Festival potrvá do 18. února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z představení Cirkopolis vol.1: Le moment présent

Z představení Cirkopolis vol.1: Le moment présent | Foto: Patrik Borecký, Centrum pro nový cirkus Cirqueon

Žonglérské sdružení Compagnie Ea Eo zahájí festival představením s názvem All the Fun (Všechna legrace). „Na první pohled je to takový žonglérský rituál. Oni od začátku do konce jedou a divák se nechává strhnout jejich rytmem. Zároveň je tam práce s nadsázkou, protože je to především o tom, že jsou lidé spolu, tvoří spolu a mají spolu legraci, takže All The Fun,“ vysvětluje ředitelka pořádajícího centra pro nový cirkus Cirqueon Šárka Maršíková.

Druhé představení je čistě ženské a představí zvláštní techniku tzv. hair-hangingu, tedy závěs na vlasech. V inscenaci Capilotractées tuto techniku představí finsko-francouzské duo Galapiat Cirque.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje Cirkopolis. O letošním ročníku hovořila s reportérkou Marinou Feltlovou organizátorka festivalu Šárka Maršíková

„Je to opravdu speciální technika, kdy se do vlasů smotává kovový kruh, za který jsou interpretky zacvaknuty a následně vynášeny do vzduchu, kde dělají akrobacii vlastně přímo na vlasech, což ukrutně bolí. Představí je jednoduše o vlasech, o tom co pro člověka představují,“ popsala Maršíková.

Festival uvede také českou novinku, představení Enola Elišky Brtnické. „Eliška je podle mě jedna z mála českých cirkusových umělkyň, která je schopná dobýt prkna evropských festivalů. Ona je obrovský talent závěsné akrobacie. Výjimečná je její práce s hrazdou jako objektem, jak nechává prostor plynutí příběhu, do kterého si divák může projektovat své emoce a zážitky,“ dodává Šárka Maršíková z Cirqueon.

Festival Cirkopolis se zaměřuje na nový cirkus s prvky moderního tance, fyzického divadla a hudby. Každoročně hostí několik zahraničních souborů a produkuje světovou premiéru představení Cirkopolis.

Marina Feltlová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme