Tři sestry, jejich vztahy a oteplování. O tom je nová inscenace Daniela Špinara

Novou inscenaci Zemětřesení v Londýně uvede v české premiéře Daniel Špinar na Nové scéně Národního divadla dnes večer. Hra mladého britského autora Mika Bartletta vznikla teprve před pěti lety. Teď ji uvidí i čeští diváci. V hlavních rolích sester se představí Pavla Beretová, Jana Janěková a Jana Pidrmanová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mike Bartlett, Zemětřesení v Londýně (rež. Daniel Špinar)

Mike Bartlett, Zemětřesení v Londýně (rež. Daniel Špinar) | Foto: Národní divadlo

Sarah, Freya a Jasmína jsou sestry. Každá je ale úplně jiná. Ta nejstarší se věnuje ekologické politice a udržuje napůl rozpadlé manželství. Prostřední Freya je těhotná, ale radost z toho nemá.

Nejmladší ze sester žije nespoutaným životem a pořádně neví, kdo vlastně je. Životní cesty sester ještě komplikuje vztah k otci, který se k nim už dvacet let vůbec nehlásí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniela Špinara hra z počátku nadchla, ale i vyděsila. Po přečtení prý ale dlouho neváhal a režii přijal

Hra Zemětřesení v Londýně ale není jen o vztazích. Její autor se zabývá i společenskými a ekologickými problémy. Toto téma ale Daniel Špinar mírně potlačil.

„Mě moc agitační divadlo nebaví obecně, ekologii se příliš nevěnuju a vnímal jsem to spíš jako metaforu. Líbilo se mi, že každá z postav má svou pravdu, vůbec tam není dané, jak to má být, co vlastně chceme tou hrou hlásat. Já jsem se opravdu spíš soustředil na mezilidské vztahy,“ vysvětluje Daniel Špinar.

Právě proto režisér původní text upravoval a škrtal. Na změnách spolupracoval s dramaturgem Janem Tošovským, který se do Zemětřesení v Londýně prý hned zamiloval.

„Líbila se mi razance, s kterou autor píše. A líbil se mi i způsob, jakým nahlíží na svoje postavy, protože jsou velice plastické. Takže to považuju za jednu z nejlepších her, kterou jsem v posledních letech četl,“ říká Tošovský.

Hru pak nabídl Danielu Špinarovi, který prý po jejím přečtení příliš dlouho neváhal a režii přijal.

Nadšení a zároveň strach

„Přišlo mi, že je to zároveň hra poměrně dost vtipná a zároveň depresivní. Takže mě to nadchlo, ale zároveň jsem se dost vyděsil a bál jsem se, jakým způsobem to dáme dohromady. Autoři většinou neřeší, jak to potom dopadne. Tam byly takové poznámky jako: ‚Matky hází děti do vzduchu a ty vybuchují,‘ tak jsem si říkal, že tohle asi opravdu nezrealizujeme,“ popisuje Daniel Špinar.

Do hlavních rolí tří sester Špinar obsadil Pavlu Beretovou, Janu Janěkovou a Janu Pidrmanovou. Podle ní se inscenace Zemětřesení v Londýně vlastně týká každého.

„Těch témat je tam tolik, že si každý najde to svoje. Ta moje postava byla pro mě strašně složitá, s tím se člověk těžko ztotožňuje. Rozumí tomu, ale je těžké najít si k tomu cestu, takže to bylo hodně zajímavé hledání,“ popisuje Jana Pidrmanová.

Jak se nakonec s postavou vypořádala, se diváci můžou přesvědčit už dnes večer na Nové scéně Národního divadla.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme