Ústecký Činoherák má peníze jen do konce června. Jestli dostane další dotaci není jisté

Jen do konce června má divadelní spolek Činoherák Ústí peníze na provoz. Spolek na letošek získal 900tisícovou dotaci od ministerstva kultury. Dále má na první půlku roku jistých pět milionů, za které si městská příspěvková organizace objednává představení. Dotaci od Ústeckého kraje spolek nedostal, protože má sídlo v Praze, a ne v kraji. Minulý týden Kulturní komise ústecké radnice doporučila schválit Činoheráku Ústí dotaci přes 6,5 milionu korun na druhé pololetí. Radní budou o dotaci rozhodovat dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherák Ústí - představení Zámek

Činoherák Ústí - představení Zámek | Foto: Miroslav Rosendorf

Kvůli nejistému financování už ale všichni zaměstnanci spolku dostali na konci dubna výpovědi.

„Od července bychom totiž neměli na úhradu mezd,“ vysvětlila ředitelka Tereza Silbernaglová. Zaměstnancům tak do konce června běží výpovědní lhůta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování Činoheráku Ústí a kultury v Ústí nad Labem vůbec natáčela Gabriela Hauptvogelová

Financování Činoheráku Ústí na celý rok mohlo být přitom vyřešené už v únoru. Radní sice schválili dotaci 12 milionů, zastupitelům ale chtěli předložit jen šestimilionovou částku na první pololetí.

Jednání z 18. února bylo přerušeno do 5. března - mezitím se změnil zákon o rozpočtových pravidlech.

„Dotace už podléhá novele. Nyní to znemožňuje rychlým způsobem Činoheráku pomoci. Takže jsme hledali jiné možnosti, a na radě jsme schválili přesun prostředků do příspěvkové organizace,“ zdůvodnil tehdy stažení návrhu dotace náměstek primátora Martin Mata z hnutí ANO.

Herci děkuji po představení Nepřítel lidu | Foto: Činoherák Ústí

Příspěvková organizace si do června u Činoheráku objednává představení - celkem za pět milionů. Původní předpoklad o tom, že města nemůžou přidělovat přímé dotace, se časem ukázal jako mylný. Vyplývá to z výkladu ministerstva financí, zaslaném obcím a krajům 6. března.

„Ministerstvo financí v rámci novely vydalo nějaké nařízení, jakým způsobem se dá financovat kultura. Jsou tři možnosti, například individuálně nebo podobně. Takže jakýkoli spolek se dá financovat. I v neomezené míře,“ potvrdil náměstek Mata s tím, že vedení města chce Činoheráku pomoci.

Podle zastupitelky a předsedkyně kulturní komise Ilony Tajchnerové z TOP 09 se v minulosti příliš neosvědčil dovoz činoherních představení do velké budovy Severočeského divadla. Proto podle ní komise radním doporučila více než šest a půl milionu, které v rozpočtu na činohru zbývají, přidělit právě spolku Činoherák Ústí:

„Činohra tady vždy byla provozovaná v činoheráku na Střekově. Je to divadlo malých forem. Takže pokud činohra, tak je tu jen jediná a dobrá nabídka, spolek Činoherák.“

Spolek ještě nemá dořešené vyúčtování milionové dotace na loňský rok. Už teď je jasné, že bude část vracet. Podle ředitelky Terezy Silbernaglové jde o cca sedmitisícovou částku na propagaci ze začátku letošního roku. Problémy s tímto vyúčtováním vadí zejména opozičním zastupitelům.

Don Quijot - Činoherák Ústí | Foto: Lucie Valášková

Právě zastupitelé budou mít 24. června osud Činoheráku Ústí ve svých rukou. Bez dotace kultovní divadelní scéna v Ústí nad Labem podle Silbernaglové nepřežije:

„Velmi pravděpodobně by to mohlo znamenat konec Činoheráku Ústí v Ústí nad Labem. Museli bychom začít fungovat v módu nějakého velmi omezeného provozu a zájezdového divadla.“

Pokud spolek dotaci dostane, bude mít jistotu jen do konce roku. Koalice ANO 2011 a PRO! Ústí slíbila do června kulturní koncepci a přípravu dlouhodobého financování kulturních organizací i jednotlivých akcí.

Ještě před červnovým jednáním chce radní pro kulturu Jaroslav Achab Haidler z PRO! Ústí všechny zastupitele seznámit se základními informacemi ke koncepci a jednat o nich.

„Neměla by být diktátem, měla by být výzvou k dialogu, který jasně specifikuje určité důležité motivy, priority té koncepce. A to by se dalo stihnout do předprázdninového zastupitelstva.“

Způsob financování kultury bude jasný nejdříve na podzim.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme