V inscenaci UN se setkává výtvarné umění s tancem. Uvede ji pražské Studio Alta

V pražském Studiu Alta má premiéru taneční sólo pro dvě těla. Nová tanečně-pohybová inscenace francouzské výtvarnice a filmové animátorky Marie Gourdain s názvem UN (Jeden) bude mít jediného účinkujícího. Tím je francouzský performer Florent Golfier, který studoval fyzické divadlo na brněnské JAMU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Performer Florent Golfier v inscenaci UN

Performer Florent Golfier v inscenaci UN | Foto: Studio Alta

Jednoduchý výtvarný koncept v inscenaci autorka Marie Gourdain propojuje se spirituálním tématem křížové cesty.

„Při tvorbě na inscenaci UN jsem se řídila osobním vnímáním výtvarných prvků ve scénickém prostoru. Scénografický koncept následně určil, jakým směrem se vydáme v práci na složce choreografické a herecké,“ popisuje Gourdain.

Přehrát

00:00 / 00:00

S výtvarnicí a režisérkou Marie Gouirdain se o nové inscenaci UN bavila redaktorka Veronika Štefanová

„Mám ráda jednoduché horizontální a vertikální linie, které mi evokují kříž. Začala jsem proto přemýšlet o tělu Kristově. Od spirituálních témat jsme se ale posléze posunuli spíše k formě. Soustředili jsme se na interakci Florenta s výtvarným prvkem na scéně. Vyhnuli jsme se tak příběhu a přikročili blíže k abstrakci. Divákům to dá větší svobodu pro interpretaci.“

Marie Gourdain je v první řadě výtvarnicí, scénografii v tanečně-pohybových inscenacích se už ale věnuje několik let. V minulosti spolupracovala například s tanečnicemi a choreografkami Lucií Kašiarovou nebo Karine Ponties.

Současné taneční scénografii podle ní dominuje minimalismus. „V inscenacích současného tance nebo fyzického divadla nevídáme příliš bohatou výtvarnou složku. Většinou jsme jako diváci svědky pohybu na prázdné scéně. Z toho vychází i nutnost důkladně promýšlet každý předmět a každou dekoraci, která by měla v taneční inscenaci figurovat,“ říká.

Gourdain figuruje v inscenace UN nejen jako výtvarnice, ale také jako choreografka. O zvukový doprovod představení se postaral brněnský hudebník Tomáš Hubáček.

Premiéra inscenace UN proběhne dnes v pražském Studiu Alta.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme