V rytmu swingu buší srdce mé. Národní divadlo vzdá poctu Jiřímu Traxlerovi

Orchestr Melody Makers si zahraje v pražském Národním divadle v první premiéře letošní sezony. Hru V rytmu swingu buší srdce mé přímo pro činoherní soubor napsal a zrežíroval hudebník Ondřej Havelka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Havelka & Melody Makers

Ondřej Havelka & Melody Makers | Foto: Archiv Ondřeje Havelky

Hru plnou divokého swingu a jazzu napsal Ondřej Havelka jako poctu swingovému klavíristovi a skladateli Jiřímu Traxlerovi, kterého vždy obdivoval.

„Zenit jeho popularity a úspěšné kariéry se vlastně odehrával během protektorátu, což byla dost děsivá doba. A když už se zdálo po válce, tak po třech letech přišla další katastrofa,“ vypráví autor.

Přehrát

00:00 / 00:00

První premiéru Národního divadla v nové sezoně o spoluzakladateli českého swingu Jiřím Traxlerovi představila Veronika Štefanová

Příběh se odehrává ve 30. a 40. letech dvacátého století, které připomínají kostýmy jako z filmů pro pamětníky. Ondřej Havelka tuto dobu divákům přibližuje ale hlavně hudbou.

„Neváhal jsem použít i jiné věci, nejen Traxlerovy. Vybral jsem zkrátka nejreprezentativnější swingové kusy, kterými český swing oplývá.“

Jiří Traxler a Jaroslav Ježek (Studio Ultraphon 21. dubna 1938) | Foto: volné dílo Jiří Traxler

„Je dítě Štěstěny, všechno mu vychází,“ přibližuje Jiřího Traxlera jeho představitel, herec Igor Orozovič.

„Hodně sebevědomý, nic neřeší. Velmi suverénní, miluje děvčata, víno, zpěv.“

„A prochází celým životem, 2. světovou válkou, komunismem – vše mu zasazuje nějakým způsobem rány, ale on to podle mne ani moc nevnímá. Je to zajímavé, že vším tak nějak proplouvá. A když se mu to nelíbí, tak prostě odešel,“ dodává Orozovič.

Inscenace V rytmu swingu buší srdce má premiéru dnes v 19 hodin.

mkp, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme