Ve Věci Makropulos si zahraje 85letá Soňa Červená

Nejočekávanější událostí divadelní sezóny je patrně inscenace divadelního mága Boba Wilsona Věc Makropulos. Do hry Karla Čapka obsadil 85letou Soňu Červenou, s níž spolupracuje skoro dvacet let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káťa Kabanová, režie Robert Wilson

Káťa Kabanová, režie Robert Wilson | Foto: Hana Smejkalová

Režisér, výtvarník a light designer Robert Wilson vytváří výrazně výtvarně pojaté inscenace, které ho proslavily po celém světě. Čtyři desítky let je vnímán jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců současné divadelní scény.

Vedení Národního divadla se netají tím, že Wilsonova inscenace je událostí sezony a chce navázat na úspěšná Wilsonova představení, která připravil pro operu – Janáčkovu Káťu Kabanovou a operu Osud, jejíž premiéra před osmi lety byla pro české publikum doslova zjevením. Setkali se z něčím, co běžně v divadlech nevidí a měli dvě možnosti. Buď Wilsonův režijní styl přijmou, nebo ne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové z předpremiéry hry Věc Makropulos.mp3

Generální zkoušky Věci Makropulos prozradily, že i tentokrát Robert Wilson pracoval se svými osvědčenými postupy. Půjde o vizuální divadlo se světelnými efekty, přehnaně stylizovanými kostýmy i líčením a také hereckým projevem.

Přesto se Čapkovo dílo za těmito vnějšími efekty neztrácí, naopak získává o to aktuálnější poselství.

Poetika a stylizace

První část inscenace silně odkazuje k poetice Osvobozeného divadla, ve kterém svou hereckou kariéru začínala také Soňa Červená a byla Voskovcovou i Werichovou přítelkyní. Druhá část je vizuálně úspornější, o to víc však počítá s výkony herců oblečených do záměrně přehnaných kostýmů a silně nalíčených.

Ve Wilsonově režii vystupuje kromě charismatické Soni Červené také Miroslav Donutil, Václav Postránecký a Vladimír Javorský, a jejich herecký projev patří k výrazným momentům inscenace.

Před začátkem včerejší předpremiéry Robert Wilson předstoupil před diváky, poděkoval inscenačnímu týmu za skvělou práci a vyzval diváky, aby se smáli.

I to potvrzuje, že Čapkovu Věc Makropulos vnímá Robert Wilson jako grotesku, jejímž událostem je lepší se smát, než nad nimi plakat.

Premiéra je dnes večer na scéně Stavovského divadla.

Michaela Vetešková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme