Vodní svět a tanečníci na lanech. Národní divadlo uvede Malou mořskou vílu

Stavovské divadlo se promění ve vodní svět. Soubor Baletu Národního divadla uvede světovou premiéru pohádky Malá mořská víla. Režiséři inscenace Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, známí jako SKUTR, zavěsili tanečníky na lana, aby vypadali, jako by doopravdy plavali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo - balet Malá mořská víla

Národní divadlo - balet Malá mořská víla | Foto: Martin Divíšek

Domovem Malé mořské víly se od čtvrtka stane jeviště pražského Stavovského divadla. Roli zamilované pohádkové panny dostala sólistka Baletu Národního baletu Magdaléna Matějková. Nacvičování podle ní bylo náročné.

„Nejzákladnějším elementem je voda, takže veškerý pohyb s ní musí být spojený. Máme jako tanečníci největší problém s tím dát všechno do té přirozenosti, nepřehrávat a nedělat teatrální gesta a pohyby,“ popisuje Matějková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světovou premiéru dnes chystá Národní divadlo v Praze, uvede balet Malá mořská víla.

Hudbu k novému baletu složil Zbyněk Matějů. Příběh mořské bytosti, která se kvůli lásce k člověku vzdá krásného hlasu a nakonec i života řídí režisérský tandem SKUTR, tedy Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka.

V dětství Kukučku příběh nenaplněné lásky moc nezajímal. Cestu si k němu hledal postupně.

„Musím říct, že mě daleko víc začala zajímat jako dospělého. Projevuje se tam několik archetypů lidských situací. Veškerá snaha, když někoho zachráníme, když se zamilujeme a když obětujeme vše, co obětovat můžeme, tak to neznamená, že výsledek bude kladný,“ popisuje Kukučka.

Národní divadlo - balet Malá mořská víla | Foto: Martin Divíšek

Autoři baletu se inspirovali příběhem opravdové lásky mořské panny k pozemskému princi. Pohádku napsal v roce 1836 dánský spisovatel Hans Christian Andersen.

Malou mořskou vílu znají také čeští filmoví fanoušci. Režisér Karel Kachyňa v roce 1976 natočil podle Andersenova příběhu pohádku s Miloslavou Šafránkovou v hlavní roli. Kachyňa podmořský svět usadil do Prachovských skal.

Národní divadlo - balet Malá mořská víla | Foto: Martin Divíšek

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme