Z obýváku Maroše Kramára na prkna divadla. Studio DVA uvede Tajomné variácie

Dva herci a dvě představy o tom, jak vypadá pravá láska. Hru s názvem Tajomné variácie přivezlo do Prahy bratislavské bytové divadlo Ateliér Maroša Kramára. Ten se na jevišti divadla Studio DVA setká s Jurajem Hrčkou. Dnešní premiérou inscenace pokračuje Léto slovenských hvězd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maroš Kramár

Maroš Kramár | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Představení Tajomné variácie se normálně hraje pro zhruba třicítku lidí ve 200 metrů velkém bratislavském bytě. V Praze si ale bude muset zvyknout na daleko větší prostory divadla Studio DVA.

Pro Kramára je to oproti bytovému divadlu velká změna. „My hrajeme uprostřed a tohle je kukátkové divadlo, něco úplně jiného. Najednou je to na jedné straně a veškeré aranžmá představení nefunguje. Nic z toho bytového divadla se sem nedá přenést,“ vysvětlil.

Představení bylo třeba zcela přizpůsobit novému prostoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokračuje Léto slovenských osobností. Studio Dva uvede hru Tajomné variácie, která se původně hrála jako bytové divadlo

„Je pravda, že se pro Tajomné variácie připravuje speciální dekorace, protože se v té divadelní hře hrálo přesně s tím, co se u Maroše Kramára doma v obýváku nacházelo. Takže připravujeme krb, pozadí, stoly, židle, knihovny. Prostě vybavujeme staromládenecký byt,“ popsal Tomáš Přenosil z divadla Studio DVA.

S jiným prostorem se ale budou muset sžít i sami herci. „Tady je 400 lidí, kteří sedí daleko dál, takže i gesty musí být větší, hlas se používá jiný,“ říká Maroš Kramár.

V českém prostředí je jako doma. Pravidelně se objevuje českých divadelních prknech i na televizních obrazovkách. S českým publikem má proto své zkušenosti a velmi si ho pochvaluje.

„Chodí k nám diváci, kteří třeba po představení přijdou a říkají, že přišli kvůli slovenštině, že se přišli zaposlouchat do té ľubozvučné slovenčiny,“ dodává herec.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme