Začíná Jiráskův Hronov, otevírá téma odsunu sudetských Němců a řeší problémy s ubytováním

Začíná nejstarší přehlídka amatérských divadelníků v Evropě - Jiráskův Hronov. Letos ho ve městě pořádají už po osmdesáté šesté. V rodišti Aloise Jiráska pak očekávají příjezd až patnácti stovek účastníků jak z Česka, tak ze zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hronov - Jiráskovo divadlo

Hronov - Jiráskovo divadlo | Foto: Martin Karlík

Přehlídku zahájí Ty-já-tr Hrobeso, hvězda letošního i předešlých ročníků. K stálicím patří i Rádobydivadlo Klapý. Programová ředitelka Simona Bezoušková zve i na scénické čtení s názvem Smíření, které do Hronova přiveze divadelní studio D3 Karlovy vary.

„Zpracovává velmi choulostivou tematiku odsunu sudetských Němců po válce. Zároveň je to poprvé, co se festival setkává s formou scénického čtení,“ láká Bezoušková.

Jiráskův Hronov se možná přestěhuje. Úroveň divadelního festivalu prý klesá

Číst článek

„Je to přehlídka toho nejlepšího, co se v amatérském divadle za uplynulou sezonu událo. Tudíž soubory mají i možnost konfrontace s těmi ostatními. Funkce toho setkávání je velmi důležitá, dochází díky tomu k navazování nových vztahů a díky tomu celý rok ta amatérská kultura může žít,“ popisuje přínos festivalu programová ředitelka.

Festival se letos musel vypořádat i s otázkou ubytování hostů. Město Hronov totiž přišlo o internát, který měl kapacitu dvě stě lůžek. Ty nyní chybí. Provizorních 45 lůžek se podařilo vytvořit na místním zimním stadionu, možností je i ubytování u místních.

Přestože se loni mluvilo o přesunu festivalu do většího města, tato varianta zatím není na pořadu dne. Podle Bezouškové byla na základě analýz jmenována pracovní skupina, která má za úkol stanovit rozvojovou koncepci festivalu.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme