Zemřel Edward Albee, autor hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? Bylo mu 88 let

Po krátké nemoci zemřel ve věku 88 let americký dramatik Edward Albee. Informovala o tom agentura AP. Albee se proslavil především divadelní hrou Kdo se bojí Virginie Woolfové? Ta se později stala předlohou stejnojmenného filmu s Elizabeth Taylorovou v hlavní roli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edward Albee

Edward Albee | Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Slavné divadelní drama Kdo se bojí Virginie Woolfové se na česká jeviště dostalo rok po premiéře na newyorské Broadwayi v roce 1963. A to pod názvem Kdopak by se Kafky bál jako narážka na židovského spisovatele.

Filmové zpracování v roce 1966 režíroval Mike Nichols. S Elizabeth Taylorovou a Richardem Burtonem v hlavních rolích film získal pět Oscarů.

Mezi další Albeeho kusy patří Hra o manželství, Americký sen, Snídaně u Tiffanyho, Všechno je v zahradě či Smrt Bessie Smithové.

Albee byl známý svým břitkým humorem, se kterým ve svých hrách kritizoval přetvářku, lež a lhostejnost. Za svůj život získal celkem tři Pulitzerovy ceny.

Český rozhlas, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme