Zemřel herec Ladislav Chudík, představitel legendárního primáře Sovy

Ve věku 91 let zemřel významný slovenský herec Ladislav Chudík. Byl jednou z nejvýraznějších osobností slovenského divadla, na jeho první scéně působil už od roku 1944. Natočil desítky filmů, a to jak slovenských, tak českých. Do povědomí několika generací diváků se ale zapsal především jako primář Sova v televizním seriálu Nemocnice na kraji města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Ladislav Chudík

Herec Ladislav Chudík | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Ve filmu hrál Ladislav Chudík od konce 40. let a často ztvárňoval historické osobnosti – například Jana Amose Komenského nebo generála Ludvíka Svobodu ve filmu Sokolovo.

Na divadelních jevištích vynikal Chudík především v charakterních rolích. Mnoho z nich si pak zopakoval i v televizi v legendárních bratislavských pondělcích. Byly mezi nimi ale i komické role.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínku na Ladislava Chudíka natočil Jan Herget

Velkou láskou Ladislava Chudíka byla také poezie. Mnoho let si dopisoval s Jaroslavem Seifertem.

„Propaguji poezii, mám ji rád a chci, aby ji i lidé měli rádi,“ svěřil se Ladislav Chudík v roce 2012 na Radiožurnálu. I ve vysokém věku byl stále aktivní.

„Musím se udržet, abych to stáří ovládl. To je hrozně těžké, ono neposlouchá. To musíte hlídat,“ řekl tehdy.

Ve filmu si Ladislav Chudík naposledy zahrál v Hřebejkově Kawasakiho růži. Za roli vysloužilého estébáka získal v roce 2010 Českého lva.

Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme