Zemřela herečka Libuše Havelková, známá jako babička z Kouzelné školky

Ve věku 92 zemřela oblíbená herečka Libuše Havelková. Byla známá především z mnoha pohádek, ve kterých často hrála vlídné babičky. Byla také jednou z výrazných tváří televizní Kouzelné školky pro nejmenší děti. Za svou hereckou kariéru stihla odehrát desítky rolí v divadle a také ve filmu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libuše Havelková

Libuše Havelková | Foto: Česká televize

„Národní divadlo s lítostí oznamuje, že zemřela dlouholetá členka činohry Národního divadla, paní Libuše Havelková,“ potvrdil ve čtvrtek Českému rozhlasu mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Rázná kuchařka z filmového muzikálu Starci na chmelu, to je jedna z výrazných rolí Libuše Havelkové. Kritici také oceňovali její výkon v jedné z mála záporných rolí ve sci-fi hororu Babičky dobíjejte přesně.

Libuše Havelková byla ale především divadelní herečkou, přes 30 let působila v Národním divadle. Ráda vzpomínala třeba také na spolupráci s Janem Pivcem. „Byl velice přátelský. Byl skvělý, hrála jsem s ním Veselé paničky windsdorské. Byl na mě milý, hodný a laskavý,“ vzpomínala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřela herečka Libuše Havelková. Byla ale především divadelní herečkou, přes 30 let působila v Národním divadle

Hrála také v mnoha seriálech, například Byl jednou jeden dům nebo My všichni školou povinní. Role učitelky Božetěchové jí umožnila ukázat i hlubší odstín jejího herectví. Pedagogické práci se Libuše Havelková věnovala i na pražské DAMU, kde učila jevištní řeč.

„Strašně mě to zajímalo a bavilo, takže jsem to dělala hrozně ráda a s velkým zájmem. Možná někdy víc než divadlo,“ uvedla v minulosti.

V několika televizních pohádkách si zahrála i se svým synem Ondřejem. Například v pohádce Čertův švagr.

Asi nejslavnější představitelka pohádkových stařenek si na divadle zahrála i Babičku Boženy Němcové a svou hereckou kariéru zakončila jako babička Libuška v Kouzelné školce.

Herečka Libuše Havelková | Foto: Filip Černý

ČTK, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme