Zemřela herečka Luba Skořepová, žena s neuvěřitelným optimismem a elánem

Zemřela herečka Luba Skořepová, bylo jí 93 let. Diváci si ji pamatují jako veselou dámu plnou elánu a optimismu. Na jevišti Národního divadla vytvořila téměř 140 rolí, desítky dalších pak v Divadle v Řeznické, Rokoku nebo Ypsilonce. Luba Skořepová má také bohatou televizní minulost. Upozornila na sebe třeba v seriálu Chalupáři nebo Náměstíčko. Herečka byla také literárně aktivní, napsala dvanáct knih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luba Skořepová

Luba Skořepová | Foto: Tomáš Vodňanský

Jako nerudnou ženštinu mohli lidé spatřit Lubu Skořepovou jen na jevišti nebo před kamerou. V soukromí byla vždycky vstřícná a usměvavá. Sama ze sebe si navíc vždycky dokázala udělat legraci.

Ještě po devadesátce se například s radostí nechala nafotit v kožené bundě na motorce nebo se skateboardem v ruce.

Nejlépe jí ale vždycky bylo na jevišti. Poprvé na něj vstoupila už v roce 1945. Hned po svém studiu na konzervatoři dostala první angažmá v souboru Jindřicha Honzla. Ten byl už tehdy známý jako režisér Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřela herečka Luba Skořepová, bylo jí 93 let. Její život i herecké role připomněla Klára Fleyberková

Na začátky po jeho boku Luba Skořepová ještě před pár lety vzpomínala v Českém rozhlasu.

„Bylo to malé divadélko, napůl jsme si ho postavili sami. Dali nám zednické čepice a vápno. Postavili jsme si ho a z prvního patra se během dne vyklonili a volali: ‚Přijďte večer k nám, hrajeme divadlo!‘“ přiblížila Skořepová.

O tři roky později byl Honzl povolaný do Národního divadla a některé své herce si vzal s sebou. Tak se Luba Skořepová dostala do souboru, kde strávila většinu svého hereckého života.

Na tamních prknech vystupovala víc než šedesát let. Přitom stihla hrát i na jiných scénách.

Zemřela herečka Luba Skořepová | Foto: ČTK

Kromě divadelních rolí ale ztvárnila i řadu těch filmových. Vůbec poprvé se před kamerou objevila v komedii s Jaroslavem Marvanem Právě začínáme. I tady se uchytila velmi rychle a pro film i televizi tvořila pravidelně. Její srdce ale i tak patřilo divadlu.

„Je to zvláštní, když se vlny v hledišti přelévají, ty emoce z jednoho člověka na druhého. Najednou vás to ovlivní, to u televize nejde,“ říkala herečka.

Luba Skořepová se své lásky nevzdala a na divadelní prkna se vracela, dokud to bylo možné.

Zemřela herečka Luba Skořepová, žena s neuvěřitelným optimismem a elánem | Foto: ČTK

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme