Zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká. Bylo jí 89 let

Ve věku 89 let dnes v Berlíně zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na šéfa Velkého divadla v Moskvě Vladimira Urina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na primabalerínu Maju Pliseckou před Velkým divadlem v Moskvě

Vzpomínka na primabalerínu Maju Pliseckou před Velkým divadlem v Moskvě | Zdroj: Reuters

Ředitele Velkého divadla o úmrtí Plisecké informoval její manžel, hudební skladatel Rodion Ščedrin. Ten sdělil, že podlehla těžkému infarktu.

Během své prakticky šedesátileté kariéry Plisecká vystupovala po celém světě. Jejímu umění tleskali v Evropě, v Americe i v Asii. Později také vedla významné balety v Římské opeře a v madridském Teatro Lírico Nacional.

Proslavila se jako Odetta a Odilie v Čajkovského baletu Labutí jezero. K jejím nejslavnějším rolím patří sólová choreografie Umírající labuť s hudbou Ščedrina. Známá byla i její Carmen ve Ščedrinově hudební úpravě. Proslula ale i v dalších dílech a od šedesátých let i spoluprací s nejslavnějšími choreografy na Západě.

Plisecká se narodila 20. listopadu 1925 v Moskvě. Ve Velkém divadle působila jako sólistka v letech 1943 až 1988. Na jeho scéně se poprvé objevila už v 11 letech v Šípkové Růžence Petra Iljiče Čajkovského.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme