Zuska v New Yorku uvede společné představení s americkou umělkyní Jen Shyu

Po dvou letech se na taneční scénu vrací choreograf a umělecký šéf baletu Národního divadla Petr Zuska, a to hned za oceánem. V Českém centru v New Yorku má dnes večer premiéru experimentální představení z cyklu Pražsko-newyorských efektů. Petr Zuska v něm spojuje síly s americkou umělkyní Jen Shyu. Po premiéře ve Spojených státech poputuje představení i do Prahy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zuska

Petr Zuska | Foto: Jan Sklenář

Dva umělci ze dvou zemí, čtyři hudební nástroje a jeden společný prostor. Tak vypadá laboratoř v srdci New Yorku, ve které za pouhých deset dnů vzniklo originální představení.

Pro choreografa a uměleckého šéfa baletu Národního divadla Petra Zusku i jazzovou zpěvačku, skladatelku a tanečnici Jen Shyu je to jeden velký experiment. „Je to celé o hledání srdce a zároveň o životě člověka,“ říká Petr Zuska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společné představení Petra Zusky a americké umělkyně Jen Shyu představuje Lenka Kabrhelová

Spolupráci s Jen Shyu si pochvaluje. „Druhý den jsme měli nastřelených 25 minut. Když to takhle půjde dál, bude z toho celovečerní film nebo Wagnerova opera,“ žertoval Zuska.

Za unikátní zkušenost označuje představení i Jen Shyou. Intenzivní tvůrčí proces v rekordně krátkém čase umělkyně žertem přirovnává k rande naslepo nebo internetové seznamce. I ona potvrzuje, že v případě česko-amerického dua prý chemie fungovala okamžitě.

Představení je podle Jen plné experimentů s netradičními strunnými nástroji, tělem, výrazem i měnícími se rolemi. Petr Zuska se představí i jako kytarista a zpěvák, oba pak v různých jazycích interpretují verše Jana Skácela.

Sdílení hodnot

Dostat umělce mimo hranice, ve kterých se běžně pohybují, je podle ředitelky Českého centra v New Yorku Barbary Karpetové jedním z hlavních cílů projektu. Stejně jako ukázat, že různé světy je možné propojovat.

„Tento způsob propojování kultur vede k tomu, aby si lidé na obou stranách Atlantiku uvědomili, že máme mnoho hodnot, které sdílíme. Máme mnoho, co se ještě učit, vyměňovat a spolupráce je možná,“ říká Barbara Karpetová.

Z New Yorku putuje představení do Washingtonu, 27. dubna ho budou v pražském Paláci Akropolis moct vidět i čeští diváci.

Lenka Kabrhelová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme