Škody způsobené tornádem se odhadují na sto milionů

Litovel na Olomoucku se vzpamatovává z řádění ničivého živlu. Městem se ve středu přehnalo tornádo a zanechalo za sebou spoušť - asi 50 poničených domů, zdevastovaný pivovar, poškozené trafostanice, desítky popadaných stromů. Škody se pohybují kolem 100 milionů korun. Následky středeční vichřice ale likvidují také na dalších místech Olomouckého kraje. Nepřízeň počasí nás čeká i v příštích hodinách. Podle meteorologů musíme s nebezpečenými povětrnostními jevy počítat ještě v noci a po celý pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

následky tornáda

následky tornáda | Foto: Vladislav Galgonek

"Mohou se ojediněle vyskytnout intenzivní bouřky, které mohou být doprovázeny jednak silným nárazovitým větrem o síle vichřice, přívalovými srážkami a také krupobitím. Vzhledem k nasycenosti toků zejména v povodí horní Vltavy a Otavy, ale také Lužnice může dojít k dosažení prvních a místy i druhých stupňů povodňové aktivity. V místech s výskytem přívalových srážek může dojít i k lokálnímu vylití menších toků," potvrdil Radiožurnálu Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování před dalšími bouřkami se už na řadě míst naplnila. Dnes odpoledne se bouře s nárazovým větrem a přívalovým deštěm přehnala nad částí Mladoboleslavska a Nymburska ve středních Čechách. Hasiči vyjížděli ke spadlým stromům, zatopeným sklepům a poškozeným střechám. Vpodvečer zasáhly silné poryvy větru, prudký déšť a blesky Moravskoslezský kraj. V Ostravě vypadl na mnoha místech elektrický proud. Jen za dvacet minut hlásili lidé záchranářům sedm případů, kdy obyvatelé domů uvízli ve výtahu.

Uklízení, sčítání škod a čekání na pojišťovny - tak dnes vypadá život v Litovli. Celou noc ze středy na čtvrtek tam pracovalo na 200 záchranářů. "Opravovaly se domy, odklízely stromy, střechy se celou noc pokrývaly plachtama, aby tam nenapršelo," popisuje situaci starosta Vojtěch Grézl. Práce na likvidaci škod se nezastavily ani po celý den.

Podle meteorologa Milana Šálka z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně se nad Litovlí prohnalo zřejmě nejsilnější tornádo, které za několik posledních let zasáhlo území České republiky. Odborníci budou teprve zpětně odhadovat jeho intenzitu.

Rychlost větru při tornádech dosahuje až několika stovek kilometrů za hodinu. Intenzitu litovelského tornáda odhaduje na třetí stupeň pětidílné stupnice. Svědci vypovídali, že vzduchem létaly nejen střešní tašky, ale i dřevěné desky. Jen zázrakem nebyl při živelní katastrofě nikdo vážně zraněn.

Místní srovnávají včerejší bouři s povodněmi, která postihla město v roce 1997. Statici již ve středu večer obešli nejvíce poškozené domy a pět z nich označili jako neobyvatelné. U dalších šesti byla narušena statika, ale je zapotřebí provést další šetření.

V Litovli odpoledne znovu jednala Bezpečnostní rada Olomouckého kraje, která už ve středu večer vyhlásila ve městě stav nebezpečí. Ten by podle hejtmana Jana Březiny mohl trvat i měsíc. Jeho hlavním cílem je zajistit dostatečný počet stavebních firem, které by pomohly při obnově města, a dostatek finančních prostředků.

Většina města alespoň má opět elektrický proud. Zatímco včera zůstalo bez elektřiny 3600 odběratelů, dnes už jich je podle mluvčího Severomoravské energetiky Pavla Nováčka jen 300. "Zbývající odběrná místa, převážně na ulicích kolem Parku míru, bude uvedeno do provozu během dnešního dne, ojediněle zítra," dodal mluvčí.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Jana Březiny se také podařilo v Litovli zabránit ekologické havárii. "Odvrátili jsme nebezpečí při přečerpávací stanici čistírny odpadních vod, protože tady hrozilo zaplavení Litovle splašky," uvedl Březina.

Následky středeční větrné smrště stále odstraňují také na Zlínsku. Škody podle odhadů půjdou do milionů. Podle mluvčího Krajského hasičského záchranného sboru Ivo Mitáček, do šesté hodiny ranní zasahovali jeho kolegové u sto padesáti případů. "Šlo především o pomoc při odstraňování spadlých stromů ze silnice, domů, zaparkovaných aut a ve Zlíně z trolejového vedení."

Několik obcí na Vizovicku bylo do rána bez proudu. V Holešově utržené střechy panelových domů a vyvrácené střechy poškodily desítky automobilů. Vysoké škody bouře napáchala i v samotném Zlíně. "Největší škodou je zničení střechy na 16. základní škole, tam se náklady pohybují kolem 800 tisíc korun," říká mluvčí magistrátu Dana Daňová.

V olomouckých městských parcích a na hřbitově při bouři popadalo na 120 vzrostlých stromů. Radnice areály uzavřela kvůli nebezpečí pádu větví. Ve městě ve středu zahynul muž, který se před průtrží mračen ukryl do automobilu. Hasičské jednotky v hanácké metropoli vyjížděly téměř k 70 případům.

Bouřka ale způsobila komplikace i na mnoha dalších místech. V Českých Budějovicích například úder blesku vyřadil z provozu telefonní ústřednu a další technologie krajské centrály hasičů. V části Ústeckoorlicka jsou zase lidé bez elektřiny. Bouřka způsobila zkrat dvou transformátorů a následný požár, který poškodil část rozvodny elektřiny v Kracíkově.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Ivana Pustějovská, Václava Vařeková, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme