Karlův most se bude opravovat i za pomoci veřejné sbírky

V březnu příštího roku začne rozsáhlá rekonstrukce Karlova mostu, veřejnosti bude ale po celou dobu most přístupný. První etapa oprav si podle odhadů může vyžádat až 128 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak Českému rozhlasu řekl pražský primátor Jan Kasl, opravy budou financovány mimo jiné také z veřejné sbírky, která byla radou Hlavního města dnes schválena. "Kolik si vyžádá celková oprava mostu, to neví nikdo. Máme odborný odhad na první etapu: To je prostor od schodiště na Kampu k Malostranské části, tam je přeindexovaná hodnota 80 miliónů na 128 miliónů. Ale to je opět nějaký odhad, který může být menší, bude-li menší rozsah prací, nebo vyšší, vyžádají-li si památkové orgány větší rozsah oprav a zásahů. Já věřím, že to v zásadě vyšší nebude. Zdroje těchto prostředků jsou v zásadě tři: Jednak je to městský rozpočet jako u všech památek, zadruhé to bude, věřím, příspěvek státu, a zatřetí to budou soukromé zdroje z oné sbírky, která by měla být vyhlášena k 1. září, na níž by měly proudit prostředky od veřejnosti, od podnikatelů, právnických osob a podobně."

Kasl ale upozorňuje, že obnova památky v sobě nezahrnuje restaurování vzácných soch. "To restaurování běží zcela nezávisle. Pouze by byly při té rekonstrukci chráněny před poškozením. Už jsem slyšel návrh, že by měly být nějaké další sochy restaurovány. Budeme se o to samozřejmě snažit, ale to nesouvisí s vlastní funkcí toho mostu."

Markéta Kaclová, Jan Mišurec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme