Lidé s kontrolami na letišti většinou nesouhlasí

Většina Čechů kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti odmítá, i když je považuje za menší zlo než zavedení víz. Zjistila to společnost STEM v exkluzivním bleskovém průzkumu pro Český rozhlas a Českou televizi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři pětiny našich občanů sice mají pochopení pro obavy Britů ze zneužívání bezvízového styku, ale pouze třetina lidí si myslí, že je správné, aby britští úředníci rozhodovali už na ruzyňském letišti, který náš občan smí odcestovat do Velké Británie.

V české populaci převládá názor, že britští úředníci posuzují žadatele o vycestování podle romského původu (myslí si to 54 % lidí, opačný názor má 23 % osob a ostatní nevědí) a většina našich občanů, zhruba také tři pětiny, se rovněž domnívá, že činnost britských úředníků na našem území je narušením suverenity českého státu. Kontroly na ruzyňském letišti jsou většinou populace (opět zhruba třípětinovou) považovány za lepší variantu než zavedení víz pro všechny občany, nicméně dvě třetiny lidí se vyslovují pro to, aby se vláda postarala o zrušení kontrol.

Rozdíly v názorech na činnost britských úředníků na pražském letišti mezi různými sociodemografickými skupinami jsou vesměs nepatrné. Problém není vyhrocen ani politicky, ani generačně. Z kombinací různých odpovědí je však patrné, že mnoho lidí nemá na věc jasný názor. Průzkumu se zúčastnilo 568 občanů starších 18 let.

Téměř tři pětiny lidí (58 %) si myslí, že „obavy Britů ze zneužívání bezvízového turistického styku jsou oprávněné". Poněkud větší pochopení pro obavy Britů mají lidé vzdělanější a mladší. Podle STEMu je možné soudit, že tito lidé mají větší pochopení pro problémy, které Britové mají s nelegálními přistěhovalci.

Postup Britů většina české populace odmítá. S tím, že „je správné, aby britští úředníci rozhodovali už na letišti v Praze, který občan ČR smí vstoupit na území Velké Británie", souhlasí jen 34 % lidí. Lidé, kteří nechápou britské obavy z přistěhovalců, odmítají kontroly na pražském letišti téměř jednotně, ale i ze skupiny lidí, podle nichž jsou obavy Britů oprávněné, souhlasí se selekcí žadatelů v Ruzyni jen necelá polovina.

Kontroly na letišti jsou tedy sice odmítány, ale přesto podle 61 % osob „jsou lepší variantou než zavedení britských víz pro všechny občany ČR". Z lidí, kteří s kontrolami souhlasí, jim dává přednost před vízy 85 %, z lidí, kteří kontroly odmítají, je bere jako menší zlo zhruba polovina. Pro víza je z různých skupin populace pouze většina stoupenců KSČM - to může odrážet skutečnost, že tito lidé zpravidla méně cestují do zahraničí.

Více než polovina (54 %) našich občanů se domnívá, že „britští úředníci rozhodují na základě toho, zda je občan romského původu". Opačné stanovisko zaujalo 23 % dotázaných a stejný podíl lidí neví. Názor, že kontroly úředníků na ruzyňském letišti nejsou z rasového hlediska zcela neutrální, převládá nad opačným stanoviskem ve všech skupinách populace.

Třípětinová většina občanů „považuje působení britských úředníků na ruzyňském letišti za narušení suverenity českého státu". Toto přesvědčení převažuje opět ve všech významných skupinách populace. Za pozornost stojí to, že za narušení naší státní suverenity označila počínání britských úředníků i polovina lidí, kteří chápou britské obavy z imigrantů, a také plná třetina lidí, kteří uvedli, že postup Britů za správný.

„Česká vláda by se měla postarat o to, aby byly britské kontroly na letišti v Praze zrušeny". Tak soudí dvě třetiny našich občanů. Odstranění kontrol na pražském letišti požaduje i 55 % lidí, kteří chápou britské obavy ze zneužívání bezvízového turistického styku a dokonce i 30 % osob, podle nichž jsou britské kontroly na letišti správné. To podle STEMu ukazuje na nepevnost názorů velké skupiny populace na celý problém.

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme