Bývalý komunistický politik Hoffmann nastoupil do vězení

Bývalý vysoký komunistický funkcionář Karel Hoffmann dnes nastoupil do pankrácké věznice. Strávit tam má čtyři roky za to, že v noci na 21. srpna 1968 nechal zastavit rozhlasové a televizní vysílání. Je jediným vysokým představitelem bývalého režimu, který byl v souvislosti s tehdejšímu událostmi odsouzen. Nejstarší český vězeň ale svou vinu neuznává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Hoffmann

Karel Hoffmann | Foto: Stanislav Peška

Osmdesátiletý Hoffmann předstoupil před novináře v sídle KSČM pobledlý, ale nezlomený. Poukázal na svůj špatný zdravotní stav, do věznice ale nastoupil. Je připraven odpykat si celý trest, pokud lékař uzná, že je toho schopen.

Hoffmann upozornil, že v názoru na jeho čin se rozcházejí samy soudy, když ho postupně překvalifikovaly z vlastizrady před zneužití pravomoci veřejného činitele až na sabotáž. Je přesvědčen, že soudy rozhodly na politickou objednávku a stěžuje si na jejich postup u Ústavního soudu.

Ve vězení chce Hoffmann pracovat na svých pamětech. "Nebudu spát, nebudu zahálet, budu pracovat," řekl svým příznivcům, kterých se na jeho podporu sešlo několik desítek. Naznačil, že srpnových událostí roku 1968 nelituje. "Byla to jediná možnost, jak zachránit socialismus," prohlásil.

Prezident zvažuje pro Hoffmanna milost

K milosti, o které uvažuje prezident Václav Klaus, se zatím Hoffmann nechtěl vyjadřovat. Řekl pouze, že by byla vysvobozením pro jeho rodinu. Prezident se odvolává na velké množství žádostí o milost pro Hoffmanna a Radiožurnálu také řekl, že za srpen 1968 je potřeba soudit ty, kteří půl milionu vojáků pozvali.

Odsoudit někoho, kdo porušil telekomunikační zákon je prý něco úplně jiného. "Zdá se mi zvláštní, abychom po 36 letech posílali do vězení někoho, kdo porušil telekomunikační zákon," uvedl v neděli prezident. Klause navíc uvádí do rozpaků Hoffmannův vysoký věk.

Vypnutí rozhlasu a televize byla podle soudu sabotáž

Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Hoffmanna nejprve v roce 1995 obvinil spolu s dalším vysokými komunisty Jakešem a Lenártem z vlastizrady za to, jak jednali při okupaci Československa v srpnu 1968.

Vrchní soud v Praze loni Jakeše a Lenárta v létě obžaloby zprostil. Nepodařilo se totiž prokázat, že bývalí komunističtí funkcionáři dopustili v souvislosti se srpnem 1968 něčeho nezákonného.

Právě proto, aby mohla vzniknout nová vláda, měli někteří tehdejší politici pozvat vojska Varšavské smlouvy. Protože se ale nelze dostat k řadě dokumentů z moskevského archivu, bylo prokazování toho, na jakých jednáních byli a jaký názor prosazovali, velmi obtížné.

Hoffmann dostal čtyři roky za to, že v noci na 21. srpna 1968 nechal zastavit rozhlasové a televizní vysílání. Chtěl tím zabránit zveřejnění stanoviska předsednictva Ústředního výboru Komunistické strany Československa, které intervenci odsoudilo.

Hoffmann se naopak snažil, aby první zprávou, která se k posluchačům donese, bylo prohlášení, které invervenci schvalovalo. Svůj příkaz ale hájil tím, že chtěl dodržet pravidelnou technickou přestávku.

Žalobci se nakonec nepodařilo prokázat, že Hoffmann dal odpojit vysílání rozhlasu a televize na přání Moskvy. Byl tedy odsouzený za sabotáž. Je tak jediným z aktérů tehdejších událostí, který byl potrestán.

Jan Srb z ÚDV Radiožurnálu řekl, že důležité je to, že Hoffmann byl odsouzen. "Jestliže nastoupí, nebo nenastoupí do vězení, už není tak podstatné," míní. Je toho názoru, že bývalý politik bude z vězení z rozhodnutí lékaře nebo po prezidentské milosti brzy propuštěn.

Pavla Dluhoschová, Blanka Černá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme