Přívoz u Velkého Března se rozpadá, ale bez něj to zřejmě nepůjde

Od počátku 30. let spojoval Velké Březno na Ústecku s druhým břehem Labe tzv. prvorepublikový přívoz. Ten v polovině 80. let vystřídal nový, sice menší, ale stále až do dnešního dne jediný, který lidem ušetří čas a zbytečné objíždění přes Děčín nebo Ústí nad Labem. Jaká je situace dnes?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před 11 lety přívoz obec prodala soukromníkovi a v současné době jej chce získat zpět. Podle starosty Velkého Března Václava Buriana to ale nebude jednoduché.

"Zcela nahodile jsme zjistili, že zanikla firma, která je majitelem a současně provozovatelem převozního prámu ve Velkým Březně. Kromě toho ten převozní prám není léta řádně udržovaný a poznamenaly se na něm výrazně, a to v průběhu dvou, tří let různé projevy vandalismu. Je tam rozbité, co se rozbít dá. Není to příliš vzdáleno od doby, kdy příslušný státní orgán řekne konec a hotovo."

Co by se dalo udělat pro záchranu převozu?

"Byla by to naprostá škoda, kdyby ten převoz skončil někde ve šrotu. Tomu chceme samozřejmě zamezit. V současné době zjišťujeme, kdo je majitelem té firmy, jsme předběžně dohodnuty i se starostou Povedlů, což je obec naproti Velkému Březnu přes Labe, že když by to bylo možné a cena byla příznivá, tak bychom ho nějakým způsobem získali do vlastnictví obce. Ne snad, že bychom jako starostové jezdili na tom převoze a točili klikama, ale prostě bychom ho pronajali a jako vlastníci dbali na to, aby ten převoz byl stále v provozu."

Jak dlouho už jste tady převozníkem?

Převozník: "Já? S přestávkama je to od 85. roku."

Dá se odhadnout, kolik lidí denně převezete mezi Velkým Březnem a Povrly?

"Záleží na tom, jaký je počasí, protože když je chladno, jak vidíte, tady není nikdo, třeba hodinu stojíme a pak přijdou. A když je léto, tak to se jich převeze tak 100, 150 lidí a přes stovku aut."

Jezdí s vámi lidé i do zaměstnání?

"Ano. A to když tady byla ještě pila, tak i 150 lidí ráno do práce a teď jich chodí 10, 15."

Lidé si bez přívozu život v obci představit nedokáží.

Místní obyvatelé:

"Ne, nedokázal bych si to představit. Tady prostě objíždět to přes Ústí nebo přes Děčín, to nejde. To je zajížďka 20 kilometrů."

"Ten přívoz je tady odjakživa a lidi jsou na něj zvyklý a Velký Březno a přívoz, to jde prostě dohromady. Na druhý straně mám příbuzný, mám tam ségru a jezdíme tam, chodí se tam na hřiště, na koupaliště."

"To je taky spojení pro lidi, co tam pracujou na druhý straně a taky je tam to koupaliště, děti hřiště, známý. Je to jediná cesta na druhou stranu. Takhle se musí buď do Děčína nebo do Ústí, aby se ty lidi dostali na druhou stranu."

Přepsal: Česká informační agentura.

Daniel Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme