V kauze soudce Berky padl první nepodmíněný trest

Rozsáhlá kauza kolem konkurzních podvodů, z nichž policie viní skupinu kolem soudce Jiřího Berky, má prvního odsouzeného. Stal se jím podnikatel Peter Schwarcz. Pražský městský soud ho dnes poslal za podvod nepodmíněně na šest a půl roku do vězení s ostrahou. Zároveň musí uhradit škodu za necelých 20 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peter Schwarcz

Peter Schwarcz | Foto: Michal Krumphanzl

Podvodu se Schwarcz podle soudu dopustil při koupi a následném prodeji klášterecké firmy ZKL. Společnost poslal do konkurzu právě Berka a správcem konkurzní podstaty ustanovil Daniela Tonatha.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože se Schwarcz na místě odvolal. Trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil. "Podle mého názoru rozsudek neodpovídá skutečnosti jak probíhala a pokusíme se to v odvolacím řízení to dokázat," uvedl dnes Schwarcz. Případem se teď bude zabývat pražský vrchní soud.

Podle předsedy trestního senátu Petra Nováka je Schwarcz vinen, protože záměrně nedodržel smlouvu o prodeji kláštereckého podniku ZKL. Když se firma ocitla v konkurzu, požádali Schwarcze o jeho koupi zástupci holdingu ZKL, jehož by klášterecký výrobce ložisek dceřinnou společností. Podle soudu připravil následně Schwarcz holding o 47 milionů korun a navíc dceřinnou firmu postoupil slovenské konkurenci.

Ředitel holdingu ZKL Jiří Prášil říká, že správce konkurzní podstaty Tonath jemu a dalším představitelům ZKL vyhrožoval, ať se proti konkurzu neodvolávají. "Do firmy v Klášterci najedou dva mercedesy plné bodyguardů, obsadí vám správní budovu, obsadí zasedací místnost ředitele, obstoupí vás a tak začíná jednání se správcem konkurzní podstaty panem Tonathem," popisuje Prášil.

Ačkoliv měla klášterecká ZKL hodnotu 100 milionů korun, Tonath ji ocenil jen na 40 milionů. Dalších sedm milionů, které zaplatil Schwarcz, podle tvrzení policejních vyšetřovatelů inkasovaly osoby kolem soudce Berky obviněné ze zločinného spolčení. Schwarcz dnes tvrdil, že takzvaným bílým koněm Berky, Tonatha a dalších nebyl.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme