Buzková, Škromach i Bublan ve vládě zatím zůstanou

Ministryně školství Petra Buzková zůstává ve vládě. Rozhodla se tak na základě prohlášení premiéra, že s rekonstruovanou vládou požádá kabinet ve sněmovně o důvěru. Pokud by ale vláda získala tuto důvěru jen díky podpoře komunistů, podá Buzková okamžitou demisi. Ve vládě zůstane i Zdeněk Škromach, který po sjezdu ČSSD zvažoval demisi, a ministr vnitra František Bublan, jenž si své další působení rozmýšlel po pátečním hlasování o nedůvěře kabinetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škromach, Sobotka, Gross

Škromach, Sobotka, Gross | Foto: Stanislav Zbyněk

Vzhledem k tomu, že se premiér rozhodl požádat poslance o vyslovení důvěry, nechce Petra Buzková destabilizovat postavení vlády okamžitým odchodem. Žádost o důvěru podle ní vyjadřuje snahu dokázat, že se Grossův kabinet nehodlá opírat pouze o podporu KSČM.

"Pokud by se toto úsilí nezdařilo a vláda by byla závislá na podpoře KSČM, ať již by se jednalo o podporu výslovnou anebo nepřímou, o takzvanou toleranci vlády neúčastí na hlasování o důvěře, a nová vláda by získala důvěru jen za tuto cenu, bezodkladně z ní odejdu," tlumočila stanovisko ministryně její mluvčí Michaela Lagronová.

Zdeněk Škromach si svoje další setrvání ve vládě rozmýšlel po velikonočním sjezdu ČSSD, po němž vypadl z vedení nejsilnější koaliční strany. Nyní je ale podle něj situace výrazně jiná. Pár dní po sjezdu totiž z vlády odešli lidovci, vláda přežila hlasování o nedůvěře jen zásluhou komunistů a další koaliční strana Unie svobody-DEU chce s ČSSD jednat o demisi celé vlády.

Také ministr vnitra František Bublan se rozhodl v menšinové vládě zůstat. Naopak šéf legislativní rady vlády Jaroslav Bureš počká, jestli se kabinet Stanislava Grosse ve středu nerozhodne jako celek sám podat demisi. Pokud tak vláda neučiní, rezignuje. Své konečné slovo zatím neřekl ministr průmyslu Milan Urban, který si také svou účast ve vládě rozmýšlí.

Demise už minulý týden podali lidovečtí ministři Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek, později se k nim přidal i unionista Vladimír Mlynář. Prezident jejich rezignace však zatím nepřijal, ani poté, co premiér Stanislav Gross slíbil, že s rekonstruovanou vládou znovu požádá o důvěru. Václav Klaus podle dnešního sdělení vyčká, zda se k rezignaci nepřidají ještě další členové kabinetu, kteří to zvažují.

Vláda potřebuje pro vyslovení důvěry získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců. ODS ani KDU-ČSL Grossův tým nepodpoří, unionisté považují za jediné možné řešení demisi celé vlády. Bez podpory komunistů se tedy vláda, pokud chce přežít, neobejde.

Šéf komunistů Miroslav Grebeníček už reagoval slovy, že KSČM za určitých okolností rekonstruovanou vládu podpoří a že ho budou zajímat právě jména nových ministrů, stejně jako změny v programovém prohlášení dosavadního kabinetu.

Na otázku, zda by KSČM byla ochotna spojit toto hlasování s některým zákonem, například o majetkových přiznáních, střetu zájmů či daňovými změnami, Grebeníček včera uvedl: "Budeme se tím zabývat, předpokládám, že to bude spojeno s návrhem zákona, ale nemohu předjímat rozhodnutí kolektivních orgánů."

Marika Táborská, Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme