Další verze Zemanova zpoždění. Zdržel ho jiný let, tvrdí Ovčáček. Dispečeři: Nesmysl

Zpoždění speciálu prezidenta Miloše Zemana při cestě na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče způsobilo upřednostnění jiného letu, tvrdí jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Řízení letového provozu ale obvinění odmítá, svá tvrzení prý může doložit hlasovými a radarovými záznamy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

Zdržení prezidenta Miloše Zemana způsobilo řízení letového provozu v Praze. Tak prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček odůvodnil, proč se česká delegace na čtvrteční pohřeb Michala Kováče dostavila pozdě. Doposud zdržení vysvětloval špatným počasím. Zeman dorazil na pohřeb do Bratislavy se zpožděním až na závěr kondolencí.

„Běžně pan prezident létá z letiště Praha-Kbely, které patří Armádě ČR, ale vzhledem k některým úpravám jsme byli nuceni letět z mezinárodního Letiště Václava Havla. Podle informací, které zatím máme, dalo řízení letového provozu přednost jinému letu. Prezidentský let tak musel čekat na odletové dráze,“ vysvětlil Radiožurnálu zpoždění Ovčáček.

Těžko se můžu omluvit za to, že neexistuje článek, který jsem četl, vzkázal Zeman

Číst článek

Věc se podle něj řeší. Řízení letového provozu nicméně odmítá, že by se letoun s českou delegací na letišti Václava Havla jakkoliv zdržel oproti plánovanému odletu. „Odlet státního letu Czech Air Force 001 probíhal naprosto v souladu s podaným letovým plánem. Ze strany řízení letového provozu nedošlo k žádnému zpoždění ani upřednostnění žádného jiného letu,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu ČR Richard Klima.

„Všechny tyhle skutečnosti jsou podložené hlasovými i radarovými záznamy, která má náš podnik za povinnost uchovávat,“ dodal. Stejně tak vyloučil, že by bylo nad Českem hlášeno špatné počasí. Totéž Radiožurnálu potvrdila i mluvčí bratislavského letiště, podle které i tam všechna letadla přistávala podle plánu.

Hradní mluvčí v reakci na vyjádření dispečerů napsal, že spor o let bude mít dohru. „Záležitost týkající se Řízení letového provozu a letu do Bratislavy prodiskutuje pan prezident 22.10. v Lánech s ministrem dopravy,“ napsal na Twitteru.

Česká delegace byla podle programu na pohřbu očekávána o půl dvanácté a to je i čas, který oficiálně uvádějí stránky Pražského hradu. Do Bratislavy mělo letadlo doletět v 11.15. Obě letiště tvrdí, že let byl podle plánu.

Nerespektoval Zeman protokol?

Podle serveru Aktuálně.cz navíc česká delegace způsobila problémy nerespektováním doporučení slovenského protokolu. Vojáci nesoucí rakev s ostatky Michala Kováče se prý proto museli zastavit na nádvoří Bratislavského hradu, aby se Zeman mohl poklonit jeho památce.

Slováci přitom podle zdroje Aktuálně.cz Zemanovi doporučili, aby kvůli zpoždění na hrad vůbec nejezdil. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že o žádném doporučení neví.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme