Senátoři rozhodnou o ‚lex Babiš‘. Novela zákona zakazuje ministrům vlastnit média

Senát ve středu rozhodne o omezení podnikání budoucích ministrů. Novela zákona o střetu zájmů označovaná jako „lex Babiš“ jim zakazuje vlastnit média. Firmy ministrů by také nesměly žádat o dotace nebo se účastnit veřejných zakázek. Novela prošla v polovině září sněmovnou. Pro bylo 135 poslanců napříč téměř všemi stranami. Pokud ji podpoří i senátoři, dostane novelu k podpisu prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tisková konference ANO, Andrej Babiš

tisková konference ANO, Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Nejpravděpodobnější variantou ale je, že se celá norma vrátí s pozměňovacími návrhy do sněmovny. Senátní ústavně právní výbor totiž podpořil návrh Miloše Malého z ČSSD, který chce posunout účinnost na září 2017. Původně vládní návrh počítal s lednem příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátoři rozhodnou o ‚lex Babiš‘. Novela zákona zakazuje ministrům vlastnit média. Téma pro Mikuláše Klanga

Proti tomu není ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Změny podle něj nemění podstatu původního záměru.

Senátoři budou mít také k zákonu celou řadu připomínek. Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová sice podporuje zákaz vlastnit média, sporná jsou ale podle ní omezení týkající se dotací a veřejných zakázek.

„Není to uděláno šikovně. Pořád si myslím, že v tomto případě by byl mnohem lepší svěřenecký fond. Možná tady mohou být nějaké pochybnosti o ústavní konformitě tohoto řešení, ale i s vědomím toho budu pro zákon hlasovat. Případně bude napaden u Ústavního soudu a ten to vyřeší,“ vysvětluje Wagnerová.

Čtyři komentátoři, čtyři názory: lex Babiš je prázdný marketing, píše Honzejk. Ukazuje na hlubší problém, míní Šídlo

Číst článek

Naopak senátor ODS Jaroslav Kubera řekl, že se při hlasování zdrží. Podle něj je zákon příliš složitě napsaný a bude možné ho snadno obejít.

„Nepovažuji ho v této podobě za nezbytný. To, že je zákon potřebný, je málo silný argument k tomu, aby byl přijat. Přijímat se mají zákony, které jsou nezbytné, tedy bez kterých nemůžeme fungovat. Tento k nim určitě nepatří,“ dodává Kubera.

Pokud Senát schválí novelu zákona o střetu zájmů se změnami, zopakují si poslanci zářijové hlasování. Tehdy návrh podpořilo 135 z celkového počtu 200 poslanců, tedy všichni s výjimkou ANO a několika nezařazených zákonodárců.

Novela zákona o střetu zájmů neboli „lex Babiš“ má nově zakázat firmám člena vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Norma podle sněmovních úprav také zabrání budoucím členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Hnutí tvrdí, že jde o normu namířenou proti ministrovi financí a předsedovi ANO Andreji Babišovi, který je vlastníkem skupiny Agrofert.

„Je proti základním principům právního státu přijímat zákony, které mají regulovat chování pouze jednoho člověka. Chtěli jsme zákon, který zamezí skutečnému střetu zájmu politiků bez ohledu na jejich jména. To se bohužel nestalo,“ poznamenal už dříve šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Autoři zpřísňujících návrhů Martin Plíšek z TOP 09 a Jan Chvojka z ČSSD ale od začátku odmítají, že by byl zákon namířený proti Andreji Babišovi.

Senátoři se sice sejdou již po senátních volbách, ale ještě stále v předvolebním složení. Mandát 27 senátorů, kteří měli možnost letos usilovat o znovuzvolení, končí až 23. října. Nově zvolení senátoři se svých mandátů ujmou až v půli listopadu.

Anna Jadrná, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme