Velkolepý večírek pro nenarozené miminko. Těhotné Češky se inspirují v zahraničí

Do Česka začíná ze Spojených států pronikat nový trend. Těhotné ženy pořádají ještě před narozením miminka velkolepý večírek. Po porodu se zapíjení dítěte zúčastnit nemohou, a tak si raději přichystají oslavu v osmém nebo devátém měsíci těhotenství. Na tomto typu večírku, kterému se říká baby shower, nesmí chybět dort, balonky, spousta kamarádek a dárků. Součástí také bývá profesionální fotograf.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těhotenství, těhotná žena, porod, láska

Těhotenství, těhotná žena, porod, láska | Foto: CC0 Public domain

Budoucí maminka si za doprovodu sestry, kamarádek a kolegyň rozbaluje desítky dárků. Tak vypadá americká oslava nazvaná baby shower.

Na podobném večírku byla několikrát i Radka Horáčková, která žije ve Spojených státech osmým rokem. „Baby showers jsou ve Spojených státech běžné. Většina budoucích maminek má baby shower, některé jen u prvního dítěte,“ popisuje Horáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový trend v Česku? Těhotné ženy pořádají před narozením miminka velkolepý večírek. Téma pro Veroniku Hlaváčovou

„Většinou je pořádá sestra nebo kamarádka budoucí maminky. Někdy se konají doma, někdy se pronajme veřejný prostor. Místo se vyzdobí balonky, objedná se dort a připraví jídlo. Vše je modré nebo růžové, podle pohlaví dítěte. Hosté nosí dárky," dodává.

Letos v létě uspořádala podobnou oslavu Petra z Pardubic.

„Bylo krásně, takže jsme to měly venku. Měly jsme tam balonky, ubrousky a talířky s nápisem baby shower, cukroví. Myslím si, že je to moc hezká akce. Ještě i teď, když už mám dvouměsíční miminko, tak jsem se zasmála a baby shower jsem zavzpomínala," říká Petra.

Cigaretu si většinou odpustí, skleničku už méně. Více než polovina těhotných v Česku pije alkohol

Číst článek

Jiný názor na tento americký trend má Lenka, která je v sedmém měsíci těhotenství.

„Žádnou takovou akci neplánuji. Přijde mi zvláštní oslavovat narození dítěte před tím, než se narodí. Akce typu baby shower jsou tu teď nově importované a působí na mě docela materialisticky. Zapíjení má ale u nás velkou tradici. Můj tatínek dodneška vzpomíná, jak zapíjel mě. Je to tradiční věc," připouští Lenka.

Těhotné ženy pořádají před narozením dítěte velkolepý večírek | Foto: flickr.com Creative Commons Attribution NonCommercial NoDerivs 2.0 Generic Raksha Rathnam

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme