Mynář: Prezident udělení vyznamenání ničím nepodmiňoval, jsou to spekulace

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v sobotu v rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že kauza ohledně státního ocenění pro strýce ministra kultury Hermana stojí na spekulacích. Potvrdil, že byl Jiří Brady v širším okruhu možných uchazečů na vyznamenání. Jejich finální sestava se ale zveřejní až 28. října. „Jde o snahu očernit prezidenta," dodal k celé události.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Jak vaše kancelář komentuje vyjádření pana Hermana?

Mně je samozřejmě velmi líto, že člověk, který je v letech a prožil si to, co si prožil, je vtažen do nějaké hry. Nechápu, kde se spekulace o údajném vyškrtnutí jeho jména vzala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vratislav Mynář v pořadu Den podle Českého rozhlasu Plus

Podmínka, o které mluví ministr Herman, tedy nikdy nezazněla?

Vím, že pan Herman před několika měsíci písemnou formou minimálně jednou požádal prezidenta o udělení vyznamenání pro svého strýce. Současně jsem si vědom, že podobných požadavků na vyznamenání jsou řádově stovky. Konečný seznam podepsaný prezidentem a premiérem se zveřejňuje 28. října - o tom, kdo na něm není nemůžeme říkat, že na něm byl.

Jméno pana Bradyho v závěrečné fázi výběru vyznamenaných tedy vůbec nefigurovalo?

Já sám jmenný seznam vyznamenaných neznám. Mohu ale potvrdit, že pan Brady byl v širším okruhu uchazečů o státní ocenění. Stejně tak jako desítky dalších.

Proč tedy ředitel protokolu prezidenta republiky Jindřich Forejt panu Bradymu volal?

Přijde mi logické, že pokud někdo na širším seznamu vyznamenaných figuruje a bydlí v zahraničí, tak se mu případná nominace oznamuje dopředu. Umím si představit, že protokol prezidenta republiky v určité době těmhle lidem volá a žádá je, aby počítali s nějakým volnem.

Pan Forejt tedy obvolává všechny, kdo jsou v tom širším soupisu?

Reakce Jany Lary Bradyové, dcery Jiřího Bradyho:
„Jako rodina si myslíme, že to není pravda. Asi před týdnem jsme měli telefon od Hradu, chtěli diskutovat protokol. Kvůli tomu mluvili s tátou. On byl velmi rád, že něco dostane doma, takovou vzácnou úžasnou věc.
Moje máma volala zpátky na Hrad, chtěla vědět, kdo může. Dozvěděli jsme se, že na část ceremonie může s tátou jen jeden člověk, takže jsem plánovala jet do Čech. Ptala se, jestli je to kvůli Řádu T. G. Masaryka. Říkali, že ano. Nevím, co se za ten týden mohlo změnit, že je to zrušené.“

Je potřeba se zeptat jeho. Pan prezident se ten seznam do poslední chvíle snaží utajit. Ví o něm velmi úzký okruh lidí. Ale ti, kdo patří na seznam vyznamenaných dostávají danou informaci písmeně a ne telefonicky. Ptám se tedy - není možné si takhle z kohokoliv vystřelit? Já bych minimálně žádal nějakou písemnou záruku a ne telefonát.

Jméno pana Bradyho podle vás na nějakém širším seznamu bylo. Víte, kdy se tam dostalo a kdy z něj případně zmizelo?

Mohlo se tam dostat na základě onoho dopisu pana Hermana, návrhu veřejnosti , Poslanecké sněmovny nebo Senátu. Takového člověka poté kancelář eviduje jako uchazeče. Ale nevím, kdy se to mohlo stát. (Navržení Jiřího Bradyho na Řád T. G. Masaryka odhlasovala Poslanecká sněmovna, poznámka red.)

Mohlo být ocenění podmíněno zrušením Hermanova setkání s dalajlamou?

To kategoricky vylučuji. Umím si představit, že ho požádal, aby se s ním nesetkával. Že by tím podmínil vyznamenání jeho strýce kategoricky vylučuji. Celá kauza mě mrzí, pokud to chce někdo prověřovat, může. Spíš bychom se ale měli zabývat tím, proč takhle někdo spekuluje a spojuje nespojitelné.

Ovčáček: Ministr Herman zásobuje média zkazkami. Ať jmenuje svědky, jestli se nebojí skandálu

Číst článek

Michal Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme