Hrozí zánik klášterů v Česku? Ti, kterým se 'dvoří Bůh', stárnou a ubývá jich

Bůh láká do kláštera tak, jako když „kluk balí holku“. Tak někdy popisují řeholnice svůj zážitek, který je k církevní službě přivádí. V posledních deseti letech ale takových žen výrazně ubylo. Méně je i řeholních bratrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeholní služba mladé lidi příliš neláká

Řeholní služba mladé lidi příliš neláká | Foto: pixabay.com

Zatímco v roce 2007 církev evidovala skoro 1700 řeholnic, letos to bylo o pět stovek žen méně. Podobně je tomu i u řeholních bratrů. Vymírají starší generace a mladší ročníky o život v klášterech příliš nestojí.

„Asi tak jako, když se někdo zamiluje a ví, že ta jeho slečna je ta Ona." Tak popsal svoji cestu do kláštera šestatřicetiletý kněz a absolvent Matematicko-fyzikální fakulty bratr Bonaventura.

Podobnou zkušenost měla i řeholnice Andrea. „Pro mě je Bůh partner. Je mi blízko, naslouchá mi, promlouvá ke mně. Já vždycky říkám, že se mi dvořil, že mě ukecával. Jako kluk, který se snaží dobýt to dívčí srdce," vzpomíná vystudovaná divadelní dramaturgyně, která loni složila doživotní řeholní sliby.

O třetinu méně řeholnic

V posledním desetiletí se ale počet zasvěcených osob výrazně snížil. Řeholnic je méně zhruba o třetinu, potvrdila předsedkyně Konference vyšších představených ženských řeholí Vojtěcha Zikešová. Pokles připisuje menší porodnosti v Česku ale i generační obměně sester. Věkový průměr - asi 55 a půl let - se totiž nezvyšuje. „Máme několik desítek těch nejstarších sester. A pokud bude trvat trend, že budou přicházet mladé sestry, během budoucích let omládneme," dodala předsedkyně opitimisticky.

Pod Mariinou hvězdou – tak trochu český klášter v saské Lužici

Číst článek

Řeholních bratrů eviduje katolická církev necelých sedm set a v průměru jsou o rok mladší než sestry. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla se ve statistikách odráží i období komunismu, kdy byly kláštery v podstatě zakázané.

Přesto na tom řehole v Česku nejsou nejhůř. „Masivně se zmenšuje počet řeholních osob právě stárnutím v západní Evropě. Když jsem byl na nějakých mezinárodních setkáních, tak jsme přes ta naše ubohá čísla vždycky patřili do té „lepší" východní Evropy," uvedl sekretář.

Podle Přibyla novým povoláním nepřeje ani uspěchaný životní styl mladých lidí. Přesto noví zájemci jsou. Ve zkušební době - takzvaném noviciátu - například bylo loni jedenáct dívek.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme