Hrad se neomluvil za výroky o Peroutkovi, exekutor mu vyměřil pokutu 100 tisíc

Hrad musí do tří dní dnů zaplatit pokutu 100 tisíc korun. Exekutor ji uložil za nerespektování rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky. České televizi to potvrdil advokát Terezie Kaslové František Vyskočil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V tuto chvíli legislativci Kanceláře prezidenta republiky posuzují právní stav celé záležitosti, jiné sdělení k tomu v tuto chvíli nemám,“ sdělil v pondělí odpoledne bezprostředně po oznámení pokuty prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ředitel odboru legislativy a práva Václav Pelikán už dříve Zpravodajskému webu Českého rozhlasu potvrdil, že pokud bude pokuta nařízena, uhradí ji Kancelář prezidenta republiky ze svého rozpočtu.

Není fér, aby Zeman takto mluvil o Peroutkovi. Přečtěte si, proč se má Hrad omlouvat

Číst článek

Spor, na základě kterého Hrad musí 100 tisíc zaplatit, se týká výroků prezidenta Zemana. Podle něj je Peroutka autorem článku s názvem Hitler je gentleman a výroku "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Článek zatím nikdo nenašel a jeho existenci soudu nedoložila ani Kancelář prezidenta republiky.

Podle rozhodnutí odvolacího soudu se měla prezidentská kancelář omluvit, a to do sedmi dnů od právní moci rozsudku. Po třicet dnů mělo potom znění omluvy zůstat na webu.

Hrad to však ve stanovené lhůtě odmítl a také podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Kaslová kvůli tomu zase podala exekuční návrh. Omlouvat se přitom měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zemana, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident tvrdí, že článek četl

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" je novinář Jan Stránský.

Článek Hitler – gentleman se našel. Otisklo ho Rudé právo a nenapsal ho Peroutka

Číst článek

Miloš Zeman ale trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme