Na poslední schůzi jsem se cítila jako v procesu z 50. let, říká vyloučená funkcionářka Českého svazu bojovníků za svobodu

Český svaz bojovníků za svobodu se rozpadá a za rozpadem stojí především osobnost Jaroslava Vodičky, tvrdí předsedkyně zrušené kladenské organizace ČSBS Gabriela Havlůjová. Pro Český rozhlas Plus popsala situaci ve svazu a vůbec poprvé také potvrdila, že nahrávku ze zasedání svazu poskytla médiím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Havlůjová

Gabriela Havlůjová | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Podle Gabriely Havlůjové dochází v Českém svazu bojovníků za svobodu k zastrašování členů. „Stalo se to i mně osobně,“ říká předsedkyně zrušené kladenské organizace.

„Zavolal si mě pan předseda Vodička do své kanceláře a tam se mě snažil přesvědčit o tom, že jeho směřování svazu je to správné. Hovořil o tom, že vždycky jsem chtěla působit v Památníku v Lidicích a že je možné zvednout telefon a má kontakty takové a takové,“ popsala v rozhovoru pro Český rozhlas Plus svou zkušenost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gabriela Havlůjová, vyloučená členka ČSBS, hovoří v Interview Plus o zastrašování a kupování členů svazu jeho předsedou Vodičkou

Svaz v posledních dnech opustila řada skalních členů, mezi nimi válečný veterán a přeživší vyhlazení Ležáků. Podle Havlůjové se organizace rozpadá. Může za to prý Jaroslav Vodička, který stojí v čele svazu jako jeho předseda od roku 2011. „Nejdříve to byla nevhodná reprezentace svazu, následovaly ekonomické problémy, nyní přišlo na vylučování členů svazu a rušení organizací. Nemyslím, že je to dobrý směr, kam se svaz ubírá,“ řekla.

Havlůjové vadí politické aktivity vedení svazu. „Poprvé v době prezidentské kampaně, kde vedení vyjádřilo podporu Miloši Zemanovi,“ říká. Jako problematické vidí i zacházení s financemi svazu. „Pořídil se například luxusní vůz v nejlepší a největší výbavě na operativní leasing,“ dodává.

Svaz bojovníků za svobodu opouštějí další lidé. Tentokrát dvě ženy spojené s ležáckou tragédií

Číst článek

Problémy předsedkyně, kterou svaz jmenovitě vyloučil, vyvrcholily během zasedání, které nahrála. „Na posledním zasedání jsem se cítila jako v procesu z 50. let. Nemohla jsem diskutovat, hlásila jsem se, jasně bylo řečeno: bez diskuse, bez připomínek, opusťte sál,“ zareagovala Havlůjová na vyjádření spisovatele Jiřího Padevěta, který v otevřeném dopise vedení svazu kritizuje za normalizační praktiky.

Havlůjová poskytla nahrávku ze zasedání České televizi. „Jsem ráda, že jsem to zdokumentovala. Myslím, že kdybych to někde vyprávěla, co se tam děje, tak mi neuvěří,“ řekla.

K zmíněnému jednání se na stránkách svazu vyjádřil předseda Legislativně-právní komise ÚV ČSBS Bohuslav Kožíšek. „Argumenty, že Mgr. Gabriele Havlůjové nebylo umožněno vyjádřit se k podanému návrhu, nejsou relevantní,“ uvádí ve svém prohlášení. „Nebyla-li k podanému návrhu umožněna žádná diskuse, tak jsem přesvědčen, že tím měl každý hlasující člen ústředního výboru stejné a rovné podmínky pro hlasování a nikdo tak nebyl ovlivňován žádnými rétorickými projevy,“ napsal Kožíšek.

Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme