Prohlášení vůči Číně mělo zůstat tajné. Zveřejnění Hradem naštvalo předsedy Sněmovny a Senátu

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, ve kterém potvrzují loajalitu k čínskému režimu, mělo zůstat utajené. Předsedu Senátu Milana Štěcha a šéfa Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (oba ČSSD) rozzlobilo, že Pražský hrad ho zveřejnil. Podle původní dohody mělo jít o interní dopis zaslaný diplomatickou poštou přes ambasádu čínské vládě, shodují se podle webu Seznam.cz předsedové obou parlamentních komor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prohlášení nejvyšších ústavních představitelů na setkání ministra kultury s dalajlamou.

Prohlášení nejvyšších ústavních představitelů na setkání ministra kultury s dalajlamou. | Foto: hrad.cz

Hamáček a Štěch vyjádří svou nespokojenost se zveřejněním dokumentu tím, že se v pátek 28. října zúčastní pouze oficiální části ceremoniálu ve Vladislavském sále, na následnou recepci už nezavítají.

Hrad tvrdí, že prohlášení navrhlo Ministerstvo zahraničních věcí. Ministr Lubomír Zaorálek předsedy komor údajně informoval o chystaném dopisu po telefonu a vyzval je, aby ho také podepsali. Nezmínil prý však přitom, že by se z něj měla stát tisková zpráva.

Čína si cení prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky a čeká na činy

Číst článek

Podle informací Seznam.cz z Úřadu vlády s podpisem dokumentu váhal i premiér Bohuslav Sobotka, kterého nakonec přesvědčil tlak byznysu, jmenovitě Smíšené česko-čínské obchodní komory v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, pod niž spadají vlivné firmy jako Škoda Auto, Home Credit nebo šanghajská investiční společnost CEFC.

Dodnes se ke zveřejnění výsledné podoby prohlášení přihlásil pouze prezident Miloš Zeman.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme