Zemřel válečný veterán Bedřich Opočenský. Bylo mu 92 let

Ve věku 92 let zemřel v sobotu ráno po dlouhé nemoci válečný veterán Bedřich Opočenský. Za druhé světové války byl nejdřív v odboji a pak velel tanku při osvobozování Ostravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Válečný veterán Bedřich Opočenský.

Válečný veterán Bedřich Opočenský. | Zdroj: ČTK

Na sociální síti Twitter o jeho úmrtí informoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Bohužel, osud byl rychlejší. Čest jeho památce," uvedl k tomu.

Opočenský měl být v listopadu při příležitosti Dne veteránů na návrh Stropnického povýšen do hodnosti brigádního generála ve výslužbě.

Opočenský se narodil v Českém Boratíně ve Volyni na dnešním území Ukrajiny, před druhou světovou válkou patřící na západě k Polsku a na východě k Sovětskému svazu, kde byla již od 19. století velká česká komunita.

Během německé okupace Volyně po roce 1941 se Opočenský přidal k protinacistickému odboji v organizaci Blaník.

V roce 1944 se jako dobrovolník přihlásil do československého zahraničního vojska. Nastoupil výcvik pro řidiče tanku, následně absolvoval výcvik pro velitele tanku. Bojoval v karpatsko-dukelské operaci, jaselské operaci a ostravsko-opavské operaci.

Poslední rozloučení s vojenskými poctami se podle ministerstva obrany uskuteční zřejmě v pátek 4. listopadu v Chotiněvsi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme