Schůzka s dalajlamou? Herman ze sebe udělal hrdinu a porušil dohodu, kritizuje Zaorálek

„Herman ze sebe udělal hrdinu.“ Těmito slovy reagoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) na schůzku Daniela Hermana (KDU-ČSL) s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. V diskuzním pořadu televize Prima uvedl, že pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů bylo nutné. Ministr kultury prý schůzkou porušil dohodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek | Zdroj: Reuters

„Já jsem mu volal, ale říkal jsem mu pouze to, že je to vážná věc. Máme přece dohodu a slovo platí. My jsme se k něčemu zavázali. Dokonce jsme o tom spolu mluvili. A vy teď najednou říkáte, že ho přijmete na ministerstvu kultury?“ popsal v diskuzním pořadu Partie Zaorálek rozhovor, který vedl se svým vládním kolegou Hermanem.

Předseda komunistů Filip vyzval Hermana k rezignaci. Chtějí se zviditelnit, oponuje ministr

Číst článek

Ministr zahraničí také zmínil, že schůzka s dalajlamou může na čínskou stranu působit tak, že Česká republika přestala držet slovo.

(Herman) si prostě dovolil něco, co bylo zborcením toho, co se dohodlo,“ uvedl s tím, že se může jednat i o politickou provokaci. To může zase vyústit v ohrožení dohody o strategickém partnerství.

Stydím se, řekl Zaorálek

Právě proto bylo podle Zaorálka pročínské prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů nutností. „Říkal jsem, že to je nedodržení slova. A dokonce nedodržení slova nejenom vůči Číně, ale i vůči mně. To je základní věc diplomacie. Diplomacie a pravidla se musí respektovat,“ dodal. Herman ze sebe podle jeho mínění udělal hrdinu. „Já se stydím za to, že jsme porušili slovo,“ komentoval to Zaorálek.

Jak totiž vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec, jednotliví ministři se dohodli, že se s dalajlamou mohou sejít, ale neoficiálně. „Před dvěma lety se (takto) vláda dohodla. Herman s tím souhlasil,“ uvedl v pořadu České televize.

„Kdyby Herman dalajlamu nepřijal oficiálně, problém by nevznikl. V kauze kolem Jiřího Bradyho mě některé věci zarážejí a byl bych rád, kdyby na to Hrad odpověděl. Okolí pana prezidenta problému moc nepomáhá,“ doplnil ještě šéf rezortu vnitra.

Ministr kultury Herman ale popřel, že by neoficiální schůzku s dalajlamou slíbil. „Nepřipustím, aby mi Peking nebo kdokoliv jiný diktoval, s kým a kde se mám nebo nemám setkávat. To je pro mne naprosto nepřijatelné, a tento servilní a vazalský postoj odmítám,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK. „Naopak, když taková diskuze byla, tak jsem jednoznačně tento požadavek odmítl s tím, že je v rozporu s mým svědomím.“

Prohlášení vůči Číně mělo zůstat tajné. Zveřejnění Hradem naštvalo předsedy Sněmovny a Senátu

Číst článek

Jeho slova potvrdila eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ministr kultury prý tehdy jako jediný ze členů vlády uvedl, že se stanoviskem necítí zavázán. „A že to pro něj je nepřijatelné,“ uvedla.

ČTK, Barbora Kladivová, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme