Bradymu jsem kvůli vyznamenání volal, přiznal protokolář Forejt. Řád mu prý ale nesliboval

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt potvrdil, že Jiřímu Bradymu ohledně vyznamenání volal. Prý ho ale jen informoval o tom, že je na ocenění navržen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Forejt

Jindřich Forejt | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

„Na přímou otázku, zda státní vyznamenání získá, bylo reagováno tak, že pan prezident se návrhy zabývá, o jeho rozhodnutí budou ocenění informováni a předseda vlády musí rozhodnutí podepsat. Nic jiného potvrzováno nebylo,“ citoval ředitele protokolu Forejta hradní web.

Před týdnem na tiskové konferenci s prezidentovým mluvčím Jindřich Forejt odmítl komentovat, zda telefonicky mluvil s Jiřím Bradym ohledně udělení státního vyznamenání.

Když novináři naléhali, doplnil, že se těmto postupům nezpronevěří, i kdyby mu redaktor „nehty trhal a z kůže svlékal.“

 

Vyznamenání nechtěl komentovat ani o víkendu. Mlčel pak i v pondělí, kdy si vzal dovolenou. V úterý nakonec přiznal, že Bradymu skutečně volal. Podle svých slov mu však jen sdělil, že je na státní vyznamenání navržen. Český rozhlas se snažil celé úterý Forejta zastihnout, nebral však telefon. Až večer upozornila na prohlášení šéfa protokolu na hradních stránkách Česká televize.

Brady i se svou ženou však opakovaně uvedl, že s hradní kanceláří mluvil telefonicky a že během hovoru dostal přesný scénář slavnostního večera i informaci o tom, kolik lidí může vzít na Hrad s sebou. Zmínil také, že mu hradní úředník sdělil, že od prezidenta Miloše Zemana obdrží Řád T. G. Masaryka.

Forejt v prohlášení také uvedl, že „hovořil výhradně s panem Bradym, s žádným jiným z jeho blízkých nikdy osobně ani telefonicky nemluvil, což odpovídá zavedeným zvyklostem.“

To je však v rozporu s tvrzením ženy Jiřího Bradyho, která dle svých slov se šéfem hradního protokolu mluvila, a dokonce se ho ptala na to, zda přijde ještě nějaká informace písemně. Odpověděl prý, že nikoli.

Neviditelný velvyslanec? Schapiro seděl 28. října na Hradě vedle mě, potvrdil německý diplomat

Číst článek

Ivo Mathé, jeden z Forejtových předchůdců, pro Lidové noviny dříve odmítl, že by byl kdy telefonicky osloven člověk, který nakonec vyznamenání nedostal.

„Zcela vylučuji, že by se telefonovalo člověku, na kterém nebyla shoda. To si koledujete o nesmírně trapný okamžik. V době, kdy se telefonovalo, znal přesný seznam i premiér,“ upozornil Mathé pro Lidové noviny.

Kauza okolo vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu adeptů na státní ocenění odstartovala před dvěma týdny. Daniel Herman tehdy uvedl, že prezident Zeman podmínil vyznamenání jeho strýce tím, že se ministr kultury nesejde s tibetským duchovním dalajlamou.

K setkání ale přesto došlo. Podle Hermana to zapříčinilo i následné vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu adeptů na Řád T. G. Masaryka. Zeman měl hrozbu Hermanovi sdělit na slovenské ambasádě, kde byli přítomni další dva ministři.

Šéf resortu průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale řekl, že v době, kdy jejich debatu sledoval, nepadlo v ní nic o vyznamenání či Bradym. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uvedl, že debatě nevěnoval pozornost.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme